Още 1100 затворници ще бъдат освободени предсрочно от британски затвори

Gettyimages
share

Още 1100 затворници се очаква следващата седмица да бъдат освободени предсрочно от британски затвори, съобщава БТА. Решението е свързано с усилията на британското правителство за справяне с препълването на местата за лишаване от свобода. 

Затворниците от втората серия предварителни освобождавания се осъществява съгласно политика, приета в началото на мандата на Лейбъристката партия, която предвижда определени затворници да бъдат предсрочно освобождавани, след като излежали 40% от присъдата си, вместо 50%. 

Първата група освободени в средата на септември се състоеше от 1700 души и впоследствие броят на хората в затворите намаля от 88 521 на 86 333.

Заради пренаселени затвори: Освобождават предсрочно лишени от свобода в Англия и Уелс

Броят им обаче отново се увеличи и вчера стигна 87 028, малко по-малко отколкото бе през юли, когато министърката на правосъдието Шабана Махмуд съобщи за плановете.

Махмуд предупреди, че съществува риск от това да няма достатъчно място за затворниците, което би могло да доведе до срив в правосъдната система, тъй като съдилищата няма да има къде да изпращат осъдените престъпници. 

Схемата за предсрочно освобождаване не се прилага за всички затворници, например за тези, осъдени за сексуално и домашно насилие, по обвинения в тероризъм или осъдени на повече от 4 години лишаване от свобода. 

През септември погрешка бяха освободени 37 затворници, след като присъдите им не бяха правилно отбелязани в системата. Махмуд потвърди в четвъртък, че всичките 37 лица са върнати обратно в ареста. 

Очаква се Махмуд да започне през седмицата проверки на системата за издаване на присъди, която вероятно ще претърпи някои реформи. Ще се разгледа и въпросът дали по-тежките присъди, предвиждащи наказателни мери, различни от лишаването от свобода, като например полагането на обществено полезен труд, не са по-ефективни от кратките престои в затвора.

Решението бе взето след като Махмуд потвърди плановете си да разреши на магистратите да издават присъди лишаване от свобода до 12 месеца за еднократно престъпление. Действащия в момента закон позволява този срок да бъде не по-дълъг от шест месеца.   

"Тази промяна не увеличава максималния размер на наказанието за конкретни престъпления, нито променя продължителността на наказанието, което ще изтърпи даден обвиняем. Въпросната промяна разширява кръга на съдилищата, които могат да налагат наказания от шест до дванадесет месеца лишаване от свобода за единично престъпление [...] Това ще позволи на системата да използва в по-голяма степен магистратите, които са неразделна част от нашата съдебна система, осигурявайки бързо правосъдие в цялата страна", обясни Махмуд.

Според нея по този начин ще се облекчи натовареността на кралските съдилища и ще се намали броят на затворниците, чакащи да получат присъди. Министърката на правосъдието обаче призна, че първоначално това ще доведе до "леко увеличение на общия брой на затворниците".

Асоциацията на адвокатите по наказателни дела предупреди, че разширяването на правомощията на магистратите може да има "както краткосрочен, така  и дългосрочен обратен ефект", тъй като може да доведе до "рязко нарастване" общия брой на затворниците в рамките на няколко месеца.

Водещи новини

Още новини