Заради размириците: Британското правителство мобилизира полицаи и освобождава места в затворите

  • 06 август 2024 14:30

  • 1005
  • 1
Заради размириците: Британското правителство мобилизира полицаи и освобождава места в затворите
© Getty Images

Британското правителство обяви след поредната нощ на размирици, че ще осигури над 500 места в затворите и ще мобилизира 6000 специализирани полицейски служители, предаде Франс прес.

През изминалата седмица Великобритания беше разтърсена от поредица от довели до насилие протести, според властите организирани от крайнодесни групировки, след като три малки момиченца бяха убити при нападение с нож в Саутпорт, в Северозападна Англия.

Първоначално насилието започна на фона на частично опроверганите слухове за профила на заподозрения, който погрешно беше представен като мюсюлманин, търсещ убежище. Всъщност 17-годишният младеж е роден в Кардиф, а според британските медии семейството му е от руандийски произход.

Британският премиер лейбърист Киър Стармър обеща "бързи" присъди за бунтовниците и осъди "крайнодясната омраза". "Ще гарантираме, че всеки, който е осъден на лишаване от свобода за бунт и безредици, ще има място в затвора, което да го чака", увери пред Би Би Си Хайди Александър, държавен министър към министерството на правосъдието.

Киър Стармър свика спешна среща заради протестите във Великобритания

Правителството е гарантирало, че местата, които биха били налични "по-късно през месеца", са били освободени, обясни тя, като спомена 567 места.

По данни на полицията от началото на насилието преди седмица са арестувани най-малко 378 души, като се очаква това число да нарасне. Хайди Александър също така потвърди пред радио "Таймс" за потвърди мобилизирането на 6000 полицейски служители, специализирани в поддържането на реда, в допълнение към съобщението, направено в понеделник от Киър Стармър.

Четири хиляди от тези полицейски служители бяха на разположение през уикенда, а "още 2000 ще бъдат на разположение през тази седмица", подчерта тя.

Снощи в страната отново бяха отбелязани прояви на насилие, особено в Белфаст, в Северна Ирландия. В Плимут, където снощи бяха разположени 150 полицейски служители, по данни на полицията са арестувани шестима души и няколко служители са леко ранени.

Кадри на живо от "Скай нюз" показаха напрегнато противопоставяне между крайнодесни и контрадемонстранти, разделени от полицейски служители от двете страни на пътя и прекъсвани от замерване с предмети, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1005 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПСИХО ЛАЙНЯРА от СЕВЛИЕВО КАТИЛА

2024.08.06 | 15:17

1
ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО Е БИЛ ЖЕНА В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПАНДИЗЧИИТЕ СА СЕ ГАВРИЛИ СЕКСУАЛНО С ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД! КАТИЛА Е ДУХАЛ НА ЦИГАНИ И РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА В ЗАТВОРА. ПЪЛЕН Е С ЦИГАНСКА СПЕРМА И X Y ХРОМОЗОМИ !

Добави коментар

Водещи новини