Франция отчита рекордно ниво на пренаселеност на затворите в страната

  • 30 март 2024 06:44

  • 350
  • 1
Франция отчита рекордно ниво на пренаселеност на затворите в страната
© gettyimages

Броят на затворниците във Франция достигна нов рекорд на 1 март - близо 77 000 души, сочат публикувани вчера данни на Министерството на правосъдието, цитирани от Франс прес.

Изправен пред тази хронична пренаселеност на затворите във Франция, в средата на този месец Съветът на Европа изрази своето "дълбоко безпокойство" от ситуацията.

Френските власти предприеха редица мерки, за да се опитат да се справят с тази пренаселеност на затворите: например забрана на присъди за лишаване от свобода за по-малко от един месец, намаляване на присъдите, домашен арест с електронна гривна и осъждане на общественополезен труд. Тези мерки обаче се оказаха недостатъчни.

Публикуваните днес числа са най-високите, регистрирани някога във Франция, и възлизат на 76 766 затворници.

Това означава рязко увеличаване на броя на хората, принудени да спят на матраци на пода поради липса на нарове.

На 1 март 3099 затворници са спали на матрак на пода, докато преди година те са били 2026. За една година броят на затворниците се е увеличил с 6,1 процента.

Тенденцията не показва признаци на подобряване: в навечерието на Олимпийските игри в Париж властите си поставиха за цел "нулева престъпност", а съдилищата се подготвят да увеличат броя на съдебните дела по бързата процедура, които са причина за големия брой лишени от свобода.

 Съветът на Европа призова френските власти да "разгледат сериозно и бързо идеята за въвеждане на задължителен национален механизъм за регулиране на затворите".

Френското правителството все още планира да създаде 15 000 нови места в затворите до 2027 г.

Според профсъюза на служителите в затворите "цялостното осигуряване на 15 000 допълнителни места, планирани за периода до 2027 г., няма да позволи на затворническата администрация да постигне целта си 80 процента от задържаните да са настанени в индивидуални килии".

Франция изтегли над 170 свои граждани от Хаити

На 1 март процентът на затворниците в индивидуални килии е бил само 39 процента, посочва АФП.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.30 | 09:21

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини