Заради пренаселени затвори: Освобождават предсрочно лишени от свобода в Англия и Уелс

  • 10 септември 2024 22:31

  • 508
  • 2
Заради пренаселени затвори: Освобождават предсрочно лишени от свобода в Англия и Уелс
© Gettyimages

В Англия и Уелс освобождават затворници предсрочно заради пренаселени затвори. Едновременно бяха пуснати над 1700 лишени от свобода.

Премиерът Киър Стармър заяви, че е ситуацията в затворите в Уелс и Англия е достигнала критична точка. 60 процента от тях са пренаселени, има и недостиг на персонал, предаде БТВ.

„Това не е промяна, която искахме да направим. Това беше последната останала опция, защото алтернативата щеше да доведе до пълния колапс на система за наказателно правосъдие в тази страна“, заяви министърът на правосъдието на Великобритания Шабана Махмуд.

Идрис Елба ще помага на британския премиер в борбата срещу престъпленията с хладно оръжие

Пред Sky News главният инспектор на затворите предупреди, че е неизбежно някои от освободените да извършат нови престъпления. Според него те не са имали време да поправят поведението си.

„Опасността е, че затворът се превръща в повтарящ се цикъл. Имаме нелекувани психически проблеми, нелекувана употреба на наркотици. Хора, които няма къде да живеят, когато излязат“, посочи Чарли Тейлър, главен инспектор на затворите в Англия и Уелс.

Някои от жертвите се оплакаха, че не са били уведомени, че отговорните за престъпленията срещу тях ще излязат на свобода по-рано.

„Загрижена съм за въздействието на тези предсрочни освобождавания върху доверието на жертвите в нашата съдебна система“, заяви баронеса Хелън Нюлав, комисар по въпросите на жертвите за Англия и Уелс.

Сред освободените не попадат хора, извършили сексуални престъпления, тежко насилие или тероризъм. Сред напусналите днес обаче имаше осъдени за домашно насилие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
508 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.09.11 | 00:32

2
Никога не съм чувал Български политик да говори по този начин от сърце с мисъл за България и целия народ, това говорене не е фалшиво, добро намерение има, има и план, докато има такива хора има надежда за България. Поздрави за Ивелин!

2024.09.10 | 22:46

1
Дано хванат и обесят Чарлз

Добави коментар

Водещи новини