Гражданите на Исландия ще гласуват за нов парламент на 30 ноември

pixabay
share

В Исландия на 30 ноември ще има парламентарни избори, след като в неделя премиерът на страната обяви, че трипартийното коалиционно правителство се е разпаднало, съобщи късно снощи президентката Хала Томасдотир, цитирана от Ройтерс.

Коалицията, съставена от подкрепящата бизнеса Партия на независимостта, дясноцентристката Прогресивна партия и Движение на левите зелени, се разпадна заради редица разногласия -  от политиките за предоставяне на убежище до енергийната ефективност, заяви министър-председателят Бярни Бенедиктсон.

Бенедиктсон, който оглавява Партията на независимостта, беше назначен за премиер - за втори път - през април на мястото на Катрин Якобсдотир, след като тя обяви, че ще подаде оставка и ще се кандидатира за президент. В крайна сметка президент стана бизнесдамата Хала Томасдотир, встъпила в длъжност през август, пише БТА.

Тръмп заяви, че обмисля "ужасни" мита, ако спечели президентските избори

Исландия е изправена пред несигурност след поредица от вулканични изригвания, принудили хиляди хора да напуснат домовете си. Това оказа натиск върху икономиката, която вече се сблъсква с висока инфлация и растящи лихвени проценти.

Водещи новини

Още новини