Вулкан в Исландия изхвърля нови потоци лава

  • 29 май 2024 17:21

  • 483
  • 1
Вулкан в Исландия изхвърля нови потоци лава
© Twitter/X

Активизиралият се вулкан в югозападната част на Исландия отново изхвърли потоци от лава.

На кадри, заснети в непосредствена близост до кратера, се виждат огромните облаци пепел и фонтани разтопена магма, които бликат на повърхността.

Местните власти издадоха предупреждение за риск от подновяване на вулканичната дейност в района, разположен южно от столицата Рейкявик. Проучвания показват събирането на огромно количество магма под повърхността на кратера, пише Ройтерс, цитирано от Нова.

Зашеметяващи кадри от изригването на вулкан в Исландия

Учени предупредиха, че вулканичните изригвания на островната държава, в която живеят близо 400 000 души, могат да продължават с десетилетия.

За да се предпази от лавата, най-близкото градче Гриндавик, което е с население от 4000 души, бяха издигнати бариери, които да отвеждат лавата далеч от пътната инфраструктура и геотермалната електроцентрала "Свартсенги".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Николай Ралчев Тутракан

2024.05.29 | 18:00

1
Николай Петков Ралчев се казвам (Геят на Гейпвете и Импотентен маркуч) и живея в град Тутракан 7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ненормален ГЕЙ на 48 години и си търся млад гей,който да ме опъва яко.Майка ми Надя Николова Драганчева на 72години от гр.Тутракан, ми разреши да живея с гей на семейни начала у дома.Аз цял живот живея заедно с родителите ми в къщата на дядо си, защото родителите ми не са си направили или купили никога собствен дом, защото са мързеливи паразити. Аз съм луд и имам жълта книжка

Добави коментар

Водещи новини