ЕС осъжда всички атаки срещу мисии на ООН

gettyimages
share

ЕС осъжда всички атаки срещу мисии на ООН, заяви говорителят на европейската дипломация Жозеп Борел във връзка с нападенията на израелската армия срещу Многонационалните мироопазващи сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), предаде Ройтерс.

"Подобни атаки срещу миротворци на ООН представляват тежко нарушение на международното право и са абсолютно недопустими. Тези атаки трябва да спрат незабавно", пише Борел в изявление от името на Евросъюза. "ЕС осъжда всички нападения срещу мисии на ООН", подчертава ръководителят на европейската дипломация. Брюксел "изразява особено сериозна загриженост във връзка с атаките от страна на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) срещу ЮНИФИЛ, при които бяха ранени няколко миротворци", пише още в текста.

Борел поиска повече помощ за Украйна и спиране на огъня в Близкия изток

Израел оспори някои съобщения на ООН за инциденти, свързани с миротворци в Ливан, а израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че мироопазващите сили на ООН осигуряват "живи щитове" на бойци от групировката "Хизбула" в хода на засилващите се военни действия.

Борел пише в изявлението си, че "всички участници" в конфликта имат задължението да гарантират безопасността и сигурността на персонала и собствеността на ООН. "Спешно очакваме от израелските власти обяснения и щателно разследване на нападенията срещу ЮНИФИЛ, които играят фундаментална роля за стабилността на Южен Ливан", допълва Борел.

Водещи новини

Още новини