Италия и Испания разкритикуваха Израел за обстрела по щаба на силите на ООН в Ливан

  • 10 октомври 2024 22:10

  • 502
  • 2
Италия и Испания разкритикуваха Израел за обстрела по щаба на силите на ООН в Ливан
© Gettyimages

Италия и Испания разкритикуваха днес Израел за обстрела по мисията на ООН в Ливан.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3047

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето е казал на своя израелски колега Йоав Галант, че днешният израелски обстрел на генералния щаб в Южен Ливан на Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) е неприемлив, съобщи БТА.

При "изстрели от израелски танк" са били ранени най-малко двама нейни военнослужещи, обяви по-рано мисията на световната организация, цитирана от Франс прес. Крозето заяви, че подобни инциденти трябва да бъдат старателно избягвани.

Боян Чуков: Нетаняху получава предупреждения от Байдън, а Путин не му вдига телефона

Това са първите пострадали "сини каски" на ООН от началото на израелската сухопътна операция в Ливан миналата седмица, посочва ДПА, като допълва, че в мисията участват над 10 000 военнослужещи от около 50 държави. Италия е втората страна по брой на "сини каски" - 1000, след Индонезия.

Испанското външно министерство се присъедини към мнението на Крозето, като заяви днес, че обстрелът от страна на израелските военнослужещи по щаба на ЮНИФИЛ е "сериозно нарушение на международното право". Мадрид призова за бъде "гарантирана" безопасността на миротворците.

В изявлението на Министерството на външните работи на Испания се казва и че "действията на Израел са грубо нарушение и на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН".

Тази резолюция, която сложи край на предишната война между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" през 2006 г., постановява, че само мироопазващите сили на ООН и ливанската армия могат да бъдат разположени в Южен Ливан.

След изявленията на Италия и Испания САЩ изразиха дълбокото си безпокойство от информациите за огън, открит от Израел по силите на ООН.

"Ние разбираме, че Израел произвежда прицелна стрелба в близост до синята линия, за да унищожи инфраструктура на "Хизбула", която би била използвана за застрашаване на живота на израелски граждани. От ключово значение обаче е тези операции да не носят заплаха за безопасността  на миротворците на ООН", заяви днес говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, цитиран от Ройтерс. 

Същевременно израелският постоянен представител при ООН Дани Данон обяви, че Израел е съсредоточен в битката с "Хизбула" и че държавата му препоръчва на силите на ООН в Южен Ливан да се изтеглят на север. 

"Нашата препоръка е ЮНИФИЛ да се изтегли с 5 километра на север, за да избегне опасности, тъй като сраженията се ожесточават и положението около синята линия остава нестабилно заради агресията на "Хизбула", заяви Данон. Той допълни, че "Израел няма желание силите му да остават в Ливан, но ще направи каквото е необходимо".

Израелската армия на свой ред каза, че нейни военнослужещи са действали днес сутринта в района на Накура, в Южен Ливан, в близост до база на ЮНИФИЛ, като са инструктирали силите на ООН в района да останат в защитена зона и чак след това са открили огън.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
502 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хидроложки проучвания

2024.10.10 | 22:32

2
ЕвроГейските олигофрени... призовавали и се възмущавали на деянията на чифутите:)))?!? Само толкова ли можете бре, гейтаци?!? Сигурен съм, че можете и да си събуете собственоръчно гащите и да им се подложите... да е@а ваш'та мамица либерарастка и пИдерастка:)))!
ЦИОНИСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ

2024.10.10 | 22:26

1
ЦИОНИСТИТЕ СА ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ И ЕКЗЕКУТИРАНИ СЛЕД ТОВА!

Добави коментар

Водещи новини