Фон дер Лайен разкритикува Орбан по време на дебата в Европейския парламент

Getty Images
share

Унгария твърди, че се бори с нелегалната миграция, пази границата и задържа престъпниците, но това не е борба с нея, а прехвърляне на проблемите на съседните ѝ страни, каза днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в отговор на речта на унгарския премиер Виктор Орбан, в която той очерта борбата с незаконната миграция като един от приоритетите на унгарското председателство на Съвета на ЕС, предаде БТА.

Фон дер Лайен посочи, че за преодоляване на този проблем е нужно единство и солидарност между страните членки на ЕС, и напомни, че правителството на Орбан миналата година е освободило предсрочно от затвора трафиканти на хора.

Тя запита унгарския премиер за поканените в Унгария без допълнителни проверки руски граждани, както и за разположените на унгарска територия китайски полицаи. „Това е чуждо влияние през задната врата“, отбеляза председателят на ЕК.

Орбан иска решението за влизането на България и Румъния в Шенген да бъде взето до края на годината

Тя коментира и непрекъснатите спънки от страна на Будапеща за помощта за Украйна, като отбеляза, че разкъсваната от война страна е на прага на третата си военна година. 

„Все още обаче има хора, които приписват вината не на нападателя, а на нападнатия. Не на стремежа на Путин към власт, а на стремежа на Украйна към свобода. Бихте ли обвинили унгарците за събитията от 1956 г. и влизането на съветските танкове? Бихте ли обвинили чехите и словаците за събитията от 1968 г., или литовците за 1991 г. Ние, европейците, може да имаме различна история и езици, но в тях няма дума, в която "мир" да означава да се предам и независимост да е синоним на окупация“, каза Фон дер Лайен.

Орбан обаче отхвърли сравнението ѝ, като отговори: "Има една английска поговорка - ако искаш да спечелиш, трябва да си готов да загубиш. Изправени сме пред загуба на фронта в Украйна. ЕС води погрешна политика."

Той отново настоя, че ЕС трябва да промени стратегията за войната с дипломатическа работа, пряката и косвената комуникация. 

Фон дер Лайен разкритикува Орбан и в областта на конкурентоспособността, като отбеляза, че в Унгария има дискриминация на европейските фирми, които са облагани с по-високи данъци. „Как да ви вярва европейският бизнес, когато е обект на блокиране. Това разрушава основите на доверието на инвеститорите“, обърна се тя към Орбан. 

Фон дер Лайен отбеляза още, че вместо да се търсят алтернативни енергийни източници, „една държава членка решава, че ще купува изкопаеми горива от Русия“. „Няма извинения – който иска да е в Европа, трябва да има европейска солидарност“, подчерта тя и напомни за наводненията преди три седмици, които засегнаха тежко и Унгария, която получи европейска помощ за възстановяване.

Водещи новини

Още новини