Фон дер Лайен: Не можем да позволим свободната воля да бъде пречупена от грубата сила

  • 28 октомври 2024 17:09

  • 691
  • 2
Фон дер Лайен: Не можем да позволим свободната воля да бъде пречупена от грубата сила
© Getty Images/Guliver

Не можем да позволим свободната воля да бъде пречупена от грубата сила, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е в слово при откриването на новата учебна година в Колежа на Европа в Брюж, предаде БТА.

Когато историята поиска, политиката трябва да се стреми да постигне дори невъзможното, настоя тя. Водачът не е този, който се извисява над хората, а онзи, който им служи, добави Фон дер Лайен пред студенти от над 50 държави, които изучават историята и политиките на ЕС.

Онова, което е изглеждало невъзможно вчера, утре може да се случи. Европа днес е на нов кръстопът, както през 1989 г., настъпва нов исторически момент за обединението на континента. Младежите от Западните Балкани нямат търпение да се присъединят към ЕС. Няма нито една причина Путин да участва при определянето на бъдещето на младите в Украйна, Молдова и Грузия. Грузинските младежи имат право да се разбере какво стана този уикенд, грузинците трябва сами да определят съдбата си, както и останалите европейци, каза Фон дер Лайен.

По нейните думи разширяването на ЕС ще има още по-централно място във втория ѝ мандат начело на ЕК. Председателят на комисията съобщи, че ще бъде открита програма за млади дипломати от страните, които очакват присъединяване към ЕС. Цената на незавършения ЕС е много по-голяма, добави тя по повод опасенията, че с увеличаването на броя на членуващите държави разходите ще се повишат.

Фон дер Лайен в Босна: Разширяването ще бъде абсолютен приоритет

Последвайте канала на

Константин Тодоров
691 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2024.10.28 | 19:09

2
Лайнояден,на бунището!

2024.10.28 | 18:54

1
Този боклук на снимката в ада да гори.

Добави коментар

Водещи новини