Австрийците гласуват днес на парламентарни избори

gettyimages
share

Австрийците избират днес нов парламент. Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) може да спечели за пръв път парламентарни избори и да постигне исторически успех, ако надделее в оспорваната надпревара с управляващите консерватори, белязана от теми като икономиката и имиграцията, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

В последните месеци АПС неизменно води в социологическите проучвания, но преднината на формацията пред Австрийската народна партия (АНП) постепенно почти изцяло се стопи. Канцлерът Карл Нехамер избра да заложи на стратегия да представя себе си като държавник, а опонента си, лидера на АПС Херберт Кикъл, като токсична заплаха.

Който и да спечели, няма да получи пълно мнозинство, сочат изследванията, но ще може да оглави коалиционно правителство.

Първите екзитполове се очаква да излязат минути след като изборният ден приключи в 17:00 ч., а резултатите ще се обновяват в следващите часове.

"Залогът е дали АПС ще излъчи канцлера или не", каза Катрин Щайнер-Хемерле, преподавател по политология в Каринтийския университет по приложни науки. "Ако това стане, трябва да кажа, че ролята на Австрия в ЕС значително ще се промени. Кикъл често сочи (унгарския премиер) Виктор Орбан като пример и той (Кикъл - бел. ред.) ще се нареди до него."

Евроскептичната, благоразположена към Русия АПС, която е критична към исляма и обещава по-строги правила за търсещите убежище, спечели национален вот за пръв път през юни, когато победи АНП с по-малко от 1 процентен пункт на европейските избори.

Победа на АПС би превърнала Австрия в поредната страна от Евросъюза, отчитаща вълна на подкрепа за крайната десница, след като това се случи в Нидерландия, Франция и Германия, отбелязва Ройтерс.

Парламентарни избори в Австрия

Президентът Александър ван дер Белен, който ръководи процеса по съставяне на правителства, изрази резервите си към АПС заради критиките на партията към ЕС и неосъждането от нейна страна на руската инвазия в Украйна. Партията е и против европейските санкции срещу Москва, обосновавайки позицията си с традиционния неутралитет, който следва Австрия във външната си политика.

Той загатна, че може да попречи на Кикъл да вземе властта, отбелязвайки, че по конституция не е длъжен да връчва мандата за съставяне на кабинет на формацията, която е първа политическа сила - макар и именно това да е обичайната практика през годините.

АНП, която подобно на АПС е за по-строги имиграционни правила и намаляване на данъците, е единствената партия, готова да сформира коалиция с крайнодясната формация. Според проучванията двете политически сили заедно могат да имат мнозинство, но Нехамер обяви, че партията му няма да влиза в правителство, ако в него е и Кикъл.

"Сигурно най-добре би било да се изпаря във въздуха, но няма да Ви направя тази услуга, господин Нехамер", каза по-рано през седмицата 55-годишният Кикъл, помолен да коментира дали би направил компромис и би отстъпил крачка назад, за да може партията му да управлява заедно с АНП като по-малък коалиционен партньор на консерваторите.

Водещи новини

Още новини