Барние обеща да работи за повече уважение и единство във Франция

Getty Images/Guliver
share

Новоназначеният френски премиер Мишел Барние обеща тази вечер, че ще работи с "всички добронамерени" за повече уважение и единство в политически разделената страна след месеци на политически сътресения, предаде Ройтерс.

"Французите се нуждаят днес от уважение, единство и умиротворяване и изразиха тази своя нужда (на предсрочните парламентарни избори)", заяви Барние в първата си реч, след като зае поста, застанал до своя предшественик Габриел Атал.

По-рано през деня френският президент Еманюел Макрон назначи Барние, бившият представител на ЕС в преговорите за Брекзит, за премиер на страната, като му възложи задачата да обедини Франция и да сложи край на политическата парализа, последвала изборите.

Макрон посочи Мишел Барние за премиер на Франция

Германският канцлер Олаф Шолц междувременно поздрави Барние за назначението.

"Нашите две страни са свързани по много специален начин - две силни партньорки в центъра на Европа", се казва в писмото на Шолц. Германският канцлер добави, че очаква с нетърпение правителствата на двете най-големи икономики в Европейския съюз да продължат съвместната си работа в полза на страните и на Европа, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини