Франция смята, че е възможно крайнолеви екстремисти да са отговорни за саботажа на железопътната ѝ мрежа

  • 29 юли 2024 11:26

  • 225
  • 0
Франция смята, че е възможно крайнолеви екстремисти да са отговорни за саботажа на железопътната ѝ мрежа
© Pixabay

Франция смята, че е вероятно крайнолеви екстремисти да стоят зад саботажа на железопътната мрежа на страната, който съвпадна с церемонията по откриването на Олимпийските игри миналата седмица, заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Ройтерс.

В петък преди зазоряване саботьори атакуваха мрежата на високоскоростните влакове с нападения срещу сигнални подстанции и кабели в критични точки, което предизвика хаос в пътуването часове преди церемонията по откриването.

"Установихме профилите на няколко души", каза Дарманен пред телевизия "Франс 2" във връзка с издирването на извършителите на саботажите. Той допълни, че начинът на действие на саботьорите е бил характерен за крайнолевите екстремисти, но не даде конкретни примери.

Вандали повредиха френската високоскоростна жп мрежа преди началото на Олимпийските игри в Париж

Движението на всички влакове днес е възстановено, а през почивните дни екипите продължиха работа денонощно, за да отстранят щетите, съобщи по радио Ер Те Ел министърът на транспорта Патрис Вергриет.

Над 800 000 души бяха засегнати от атаките, сред които и 100 000 пътници, чиито влакове бяха отменени, добави Вергриет. По думите му загубите за държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф ще бъдат значителни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини