Макрон посочи Мишел Барние за премиер на Франция

  • 05 септември 2024 14:51

  • 360
  • 0
Макрон посочи Мишел Барние за премиер на Франция
© gettyimages

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, който два месеца след предсрочните избори все още не е назначил министър-председател, посочи Мишел Барние - бившият преговарящ на Европейския съюз за Брекзит, за поста, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информиран източник.

73-годишният Барние ръководи преговорите на ЕС с Великобритания за излизането ѝ от блока в периода 2016-2021 г. Преди това консервативният политик заемаше роли в различни френски правителства и беше еврокомисар.

Източник, близък до Барние, заяви, че е имало контакти с екипа на президента, но не разкри повече подробности.

През последните седмици Макрон обмисля поредица от потенциални премиери, нито един от които не събра достатъчно подкрепа, за да гарантира стабилно правителство, и няма гаранция, че ще бъде различно за Барние или за съюзника на Макрон Франсоа Байру, за когото френските медии твърдят, че също се смята за възможен кандидат.

Крайнодесният Национален сбор, чиято партия е една от най-големите в парламента след изборите в началото на юли, обаче даде знак, че няма незабавно да отхвърли Барние или Байру, ако отговарят на определени условия.

Барние е убеден проевропеец и умерен политик, но значително втвърди дискурса си по време на неуспешния си опит през 2021 г. да спечели билета на своята консервативна партия за президентските избори, като заяви, че имиграцията е извън контрол - нещо, с което Националният сбор е съгласен.

Бившият главен преговарящ на ЕС за Брекзит призова за спиране на цялата имиграция към Франция за пет години

Депутатът от Национален сбор Себастиен Чену посочи, че крайнодясната партия ще изчака да види какво ще каже Барние относно имиграцията и промяната на избирателната система във Франция.

Депутатът Лоран Джакобели, също от Национален сбор, пък уточни, че условието е те да се съгласят да разпуснат парламента възможно най-скоро - което ще се случи в началото на юли следващата година.

Национален сбор обаче не е особено очарован от Барние.

"Те вадят от нафталина онези, които управляваха Франция в продължение на 40 години", възмути се Джакобели.

Последвайте канала на

Калина Христова
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини