Реалните заплати в Германия нарастват за пети пореден път

Getty Images/Guliver
share

Служителите в Германия продължават да наваксват загубата на покупателна сила, провокирана от периода на висока инфлация, с увеличаване на реалните възнаграждения през второто тримесечие, информира ДПА. 

Повишаване на реалните възнаграждения се отчита за пети пореден път. 

Според данните, оповестени днес от германската статистическа служба "Дестатис" (Destatis), заплатите в най-голямата европейска икономика между април и юни са нараснали номинално с 5,4 на сто спрямо същия период на миналата година, докато инфлацията е била само 2,3 на сто. Това означава, че реалните възнаграждения са нараснали с 3,1 на сто. 

Германският индекс Dax достигна исторически високо равнище в рамките на една сесия

През предходните години работещите понесоха значителна загуба на покупателна сила. От края на 2021 г. до началото на 2023 г. реалните заплати се понижиха за шест поредни тримесечия, тъй като потребителските цени скочиха в резултат от нападението на Русия срещу Украйна. 

Спад в покупателната способност имаше и по време на пандемията от коронавирус от началото на лятото на 2020 г.

Най-много през второто тримесечие са нараснали възнагражденията на работещите с най-ниски заплати. При 25-те процента служители с най-ниски заплати номиналните възнаграждения са се повишили със 7,6 на сто на годишна основа за отчетния период, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини