Крал Чарлз III е обезпокоен от ситуацията във Великобритания, призова за единение

Getty Images (архив)
share

Крал Чарлз III призова за взаимно уважение и разбирателство след расистките бунтове срещу мюсюлмани и мигранти във Великобритания, съобщи говорител на Бъкингамския дворец. Това е първа реакция на монарха от началото на безредиците миналата седмица, предаде Ройтерс.

Кралят благодари на полицията и другите служби за спешно реагиране за работата им по време на вълненията и приветства начина, по който общностните групи са парирали "агресията и престъпните действия от страна на шепа" лица, каза говорителят, цитиран от БТА.

У Негово величество остава надеждата, че общите ценности на взаимното уважение и разбирателство ще продължат да укрепват и сплотяват нацията, каза говорителят, след като Чарлз е разговарял по телефона с премиера Киър Стармър и полицейски ръководители.

Киър Стармър свика спешна среща заради протестите във Великобритания

Хиляди служители от специализираните подразделения на органите на реда ще продължат да дежурят в почивните дни, в случай че безредиците се възобновят отново след тридневното затишие. Те избухнаха, след като в интернет се появиха фалшиви публикации, в които се твърдеше, че вероятният убиец на три малки момичета при нападение с нож на 29 юли в Саутпорт, Северозападна Англия, е ислямистки мигрант.

През 70-те години Чарлз основа благотворителната организация "Тръст на принца" (Princes Trust), която помогна на милиони млади хора да си намерят работа и за реализирането на общностни проекти. Тя продължи да работи - включително в райони, засегнати от безредиците - и след като той беше коронясан за монарх.

Водещи новини

Още новини