Великобритания е обхваната от масови безредици

  • 04 август 2024 21:26

  • 2915
  • 6
Великобритания е обхваната от масови безредици
© Getty Images/Guliver

Участниците в протестите, които предизвикват безредици в множество градове в Обединеното кралство, ще съжаляват, заяви тази вечер премиерът Киър Стармър.

"Гарантирам ви го!", заяви Стармър в специално обръщение, след като днес радикални протестиращи щурмуваха в Родъръм, Йоркшър, хотел, в който са настанени чужденци, търсещи убежище в кралството.

От там се съобщава за подпалени кофи за боклук, изпочупени прозорци на сградата и поне един ранен полицай.

В Мидълсбро, също в Йоркшър, около 300 души са се включили в националистически марш по улиците на града. "Гардиън" съобщава, че са скандирали "Том Джоунс е уелсец, Аксел Рудакубана - не".

Това е името на 17-годишния обвиняем за убийство на три малки момиченца в град Саутпорт, Северозападна Англия, и за опит за убийство на още 8 деца и двама възрастни.

Името на младежа и месторождението му - в Кардиф, бяха разгласени, за да бъде пресечена вълната от дезинформация в крайнодесни платформи в социалните мрежи, че убиецът е радикализиран имигрант мюсюлманин.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър съобщи, че правителството отпуска 29,5 милиона паунда за подобряване на защитата на джамии в страната от евентуални нападения.

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици и сблъсъци между крайнодесни националисти и правозащитници след убийството в понеделник на трите деца в Саутпорт. Убиецът е роден във Великобритания, но е от африкански произход.

Сблъсъци на антиимигрантски протести във Великобритания

Повече от 100 души бяха арестувани при сблъсъци между протестиращи и контрапротестиращи в големи и малки градове във всички краища на кралството - от Саутпорт, Ливърпул и Манчестър в Северозападна Англия, до Сандърланд и Хартлипул в североизточна, Бристол на югозапад и Белфаст в Северна Ирландия.

Правителството предупреди и снощи, че ще предприеме драстични мерки срещу всеки, който чупи и пали чужда собственост, участва в сбивания или напада органите на реда.

Министърката на вътрешните работи Ивет Купър даде да се разбере, че дори съдилищата ще имат денонощни дежурни състави - също както през 2011-а - годината на мащабните безредици, последвали смъртта на чернокож лондончанин, прострелян от полицаи, отбелязва БНР.

"Фашистка измет, махайте се от улиците ни!", скандираха контрапротестиращите в Нотингам: "Всичко това ми прилича малко на Кристалната нощ - расисткият погром в Германия през 30-те години. Защото десницата изолира определена общност и хвърля върху нея вината за всичко. Намира си оправдание, за да напада и нея, и религията ѝ, и какво ли не още", заяви участник в контрапротеста.

Ответният лозунг  от нерадикализираната част от тълпата беше: "Спрете лодките с имигранти!" и "Опазете децата ни!".

Протестиращи заявиха: "Аз не съм крайнодясна фашистка. Аз съм патриот. И вярвам в свободата на словото. Омръзна ми да наричат белите от работническата класа фашисти, само защото искаме да спре прииждането на пришълци с лодки от напълно безопасни страни";

"Не е необходимо да си непременно бял, за да си британец. Може да си чернокож британец, а може и да си от азиатски произход. Говорим за духовните ни ценности.

Нападателят от Саутпорт може и да е роден в Кардиф, но да убиеш с нож три малки деца, докато танцуват, не е британско! Ако си дошъл тук и искаш да си част от нас, трябва да се придържаш към духовните ни ценности".

Освен множеството арести резултатът от вчерашните и днешните безредици е ранени полицаи, опожарени заведения, изпочупени прозорци, обърнати коли, отбелязва БНР. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2915 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.08.04 | 23:59

6
ба тая тъпа нация

2024.08.04 | 23:24

5
Треперливия английски крал се крие в бункер в Канада с всичките други паразити. Англия е Ваша! Превземете я!

2024.08.04 | 23:14

4
Путин да им прати оръжие и самолети!

2024.08.04 | 23:13

3
Бесете краля!

2024.08.04 | 22:41

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Емѝ...духам на АХМЕД МУСА- КАТИЛА от Севлиево

2024.08.04 | 22:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево, на 49 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21

Добави коментар

Водещи новини