The Independent: Великобритания е разорена

Freepik
share

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс възнамерява да разкрие степента на тежката икономическа ситуация, която Лейбъристката партия наследява от Консервативната партия, съобщава The Independent, цитиран от "Фокус".

В реч пред депутатите в понеделник Рийвс ще посочи дупката от 20 милиарда паунда в бюджета на страната, оставена от партията на Риши Сунак, и ще обвини торите в "разоряването на Великобритания“. По време на речта си министърът на финансите ще посочи също необходимостта от вземане на "трудни решения“, които "ще позволят възстановяването на страната да започне“. Речта на Рийвс може да положи основите за повишаване на данъците и намаляване на разходите в първия бюджет на лейбъристите, предполага вестникът.

Повече от половината британци се чувстват по-бедни, отколкото преди пет години

Бившият канцлер Джереми Хънт побърза да отговори на обвиненията преди дори да станат публично достояние. "Мотивът им е ясен: след като 50 пъти обещаха да не вдигат данъците преди изборите, сега си търсят повод. Но да се опитваш да измамиш британския народ толкова скоро след избирането си е рискована стратегия и обречена на провал“, казва член на Консервативната партия.

Въпреки това, пише изданието, британските икономисти алармираха през цялата предизборна кампания, предупреждавайки за мащаба на икономическите проблеми на страната. Експертите от Института за фискални изследвания на Обединеното кралство прогнозираха, че дефицитът на държавните разходи ще бъде 18 милиарда лири. Сега те предполагат, че след изборите лейбъристите са били изненадани от по-високите от очакваното препоръки за увеличаване на заплатите в публичния сектор и обема. на разходите за помощ за Украйна, принуждавайки партията да преразгледа икономическата си политика.

Водещи новини

Още новини