Правителството на Германия одобри проектобюджета на страната за 2025 г.

Getty Images
share

Правителството на Германия днес одобри проектобюджета на страната за 2025 г. и го изпраща за одобрение в парламента, предаде ДПА. 

Предвижда се бюджетът за идната година да възлезе на 480,6 млрд. евро, което е с около 8 млрд. евро по-малко в сравнение с бюджетните средства за тази година.

В проектобюджета са заложени рекордни инвестиции, които се планира да достигнат 78 млрд. евро, както и нетни заеми в размер на 43,8 млрд. евро, посочва Ройтерс. 

Предвидени са средства за финансиране на мерки, насочени към стимулиране на националната икономика, обяви германският министър на финансите Кристиан Линднер.

Германското правителство прие проектобюджета на фона на критики, че той не гарантира подкрепа за икономическия растеж на страната и за повишаване на нейните отбранителни способности.

Управляващата коалиция в Германия постигна споразумение по проектобюджета за 2025 г.

Лидерите на трите партии, които сформират управляващата коалиция в Германия, са се споразумели проектобюджетът да е съобразен с т. нар. "дългова спирачка". Този механизъм не позволява натрупването на значителен бюджетен дефицит, отбелязват политически анализатори.

"Ние спазваме дълговата спирачка, благодарение на която сме котва на стабилността в Европа", заяви днес финансовият министър Линднер.

Очаква се Бундестагът (долната камара на парламента) да започне да разглежда проектобюджета за 2025 г. в средата на септември. Той може да бъде одобрен през ноември, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини