Спадът на бизнес активността на строителните компании в Германия се забавя през юни

  • 04 юли 2024 13:05

  • 185
  • 0
Спадът на бизнес активността на строителните компании в Германия се забавя през юни
© pixabay

Отслабването на активността на компаниите в строителния сектор в Германия се е забавило през юни до минимум от 10 месеца. Това сочат данните от проучване на "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank - HCOB), съставено от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) и представено днес, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

Признаците за известно подобряване на ситуацията в сектора идват на фона на забавяне при спада на броя на поръчките към строителните фирми в Германия. Тази тенденция започна през май, посочват авторите на проучването. 

Индексът, който отразява бизнес нагласите на мениджърите по доставките на фирмите от строителния сектор в Германия - Пи Ем Ай (РMI), през юни се повишава до 39,7 пункта при 38,5 пункта през май.

Показателят остава много под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването на активността в сектора, но отбелязва най-високото си равнище от август 2023 година. 

Проучването показа още, че за втори пореден месец значително се забавя намаляването на активността на строителните компании, изграждащи жилищни сгради. Въпреки това жилищното строителство се представя най-зле сред разглежданите подсектори.

Промишлеността в еврозоната показва признаци на възстановяване през май, сочи ключово проучване

При строителството на сгради с търговско предназначение и при инфраструктурните проекти не е отчетена съществена промяна на бизнес активността на строителните компании в сравнение с май.

Намаляването на новите поръчки в строителния сектор в Германия е продължило и през юни, но темпът на снижаване се е забавил до най-ниското си равнище от февруари 2023 година.

Въпреки това строителните фирми в Германия и през миналия месец са ограничили покупките на материали, както и наемането на работници и служители, сочи изследването.

Последвайте канала на

Калина Христова
185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини