Испански съд призова на разпит съпругата на премиера по обвинения в корупция

Getty images (архив)
share

Испански разследващ съдия призова съпругата на испанския премиер Педро Санчес – Бегония Гомес, да даде показания, като част от разследването по обвинения, че използвала позицията си, за да влияе върху бизнес сделки, съобщи мадридски съд, предаде АП, цитирана от БТА.

Бегония Гомес ще отговаря на въпросите на съда на 5 юли.

Тя все още не е коментирала публично обвиненията, но Санчес няколко пъти повтори, че това е „опетняваща кампания“ с цел да се навреди на имиджа на коалиционното ляво правителство на Испания, в което водеща сила е неговата Испанска социалистическа работническа партия.

Разследването се основава на обвинения срещу Гомес, отправени от група, наречена „Чисти ръце“.

Групата се описва като профсъюз, но основната ѝ дейност е като платформа за водене на съдебни дела. Много от тях са свързани с десни каузи, насочени срещу леви политици, и повечето от тях никога не са успешни.

След началото на разследването през април Санчес изненада страната, като каза, че обмисля да се оттегли от поста заради „безпрецедентна атака“ срещу съпругата си. След пет дни тишина, той реши да остане на поста.

Прокуратурата на Испания препоръча разследването да бъде прекратено, но провинциален съд постанови, че съдията от долната инстанция може да го продължи.

Разследващият съдия или ще заведе разследване за корупция, или ще препоръча то да бъде внесено в съда.

По-рано тази година испанският правителствен надзорен орган за конфликт на интереси отхвърли жалба, подадена от Народната партия срещу Санчес, в която опозиционната партия твърдеше, че тя е повлияла на съпруга си при вземане на решение, свързано с авиокомпания.

49-годишната Гомес не заема публични длъжности и не се интересува от политиката. Тя е учила маркетинг и е участвала в проекти за набиране на средства и в неправителствени организации.

Испанското правосъдие започна разследване срещу съпругата на премиера Санчес

Водещи новини

Още новини