Педро Санчес: Испания ще признае държавата Палестина на 28 май

  • 22 май 2024 10:51

  • 259
  • 2
Педро Санчес: Испания ще признае държавата Палестина на 28 май
© Getty Images

Испанският премиер Педро Санчес обяви официално днес, че страната му ще признае на 28 май съществуването на независима палестинска държава, предаде Ройтерс.

Преди това правителствен източник потвърди новината, която беше съобщена от новинарския уебсайт „Конфиденсиал“. Говорител от канцеларията на Санчес бе отказал коментар.

Тази сутрин Норвегия направи подобно изявление, като се очаква да признае държавата Палестина още днес.

Ирландия, Словения и Малта, които членуват в ЕС, през последните седмици също намекнаха, че планират подобна стъпка, като се обосноваха с това, че съвместното съществуване на две държави е от ключово значение за постигането на траен мир в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Три европейски държави официално ще признаят Палестина като държава

Още през март Санчес каза, че правителството му ще предприеме първите стъпки към признаване на палестинска държава, а по-късно добави, че това действие е съгласувано с други държави.

Преди това правителствен източник потвърди новината, която беше публикувана на информационния уебсайт „Конфиденсиал“.

Говорител от офиса на Санчес отказа коментар.

По-рано тази сутрин Норвегия също направи подобно изявление, като се очаква Осло да признае независима палестинска държава още днес.

Ирландия, Словения и Малта, които са страни членки на ЕС, през последните седмици също намекнаха, че планират подобна стъпка, като се обосноваха с това, че създаването на две държави е ключово решение за осигуряването на траен мир в Близкия изток.

Още през март Санчес каза, че правителството му ще предприеме първите стъпки към признаване на палестинска държава, а по-късно добави, че това действие е съгласувано с други държави, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
259 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:48

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­м­­и­ч­­­е­т­­­а­­ ­­­в­­и­­ ­­о­­­ч­­а­к­­в­­а­т ­­­-­ X­­1­­8­­.­­­F­­U­N

2024.05.22 | 13:30

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини