НОИ с информация за новия ред за изчисляване на ПОБ след работа в чужбина

  • 13 август 2024 15:55

  • 1870
  • 1
НОИ с информация за новия ред за изчисляване на ПОБ след работа в чужбина
© Novini.bg/ Canva

От 13 август 2024 г. при изчисляване на паричните обезщетения за безработица (ПОБ) на лица с придобит осигурителен стаж в друга държава членка на ЕС, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария ще се вземат предвид доходите, получавани от тях по време на последната им работа и всички доходи за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването им, независимо дали са упражнявали дейност в България или в друга държава членка на ЕС, ЕИП и Швейцария, съобщават от Националният осигурителен институт (НОИ).

С промените в Кодекса за социално осигуряване парламентът внесе справедливост и възможност да бъдат намалени злоупотребите при отпускането на обезщетенията за безработица, както и да бъдат създадени еднакви условия за изчисляване на този вид обезщетение на всички български граждани.

Този нов ред за изчисляване се прилага само когато към 13 август 2024 г. ПОБ не е отпуснато, независимо от датата на прекратяване на осигуряването и от датата на подаване от лицето на заявление за отпускане на парично обезщетение.

Средният осигурителен доход за страната за юни тази година е...

Отпуснатите ПОБ на лица с осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, продължават да се изплащат в определените размери и срок.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1870 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Надежда дДойчева...

2024.08.13 | 17:06

1
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌

Добави коментар

Водещи новини