Еманюел Макрон, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел отдадоха почит на Жак Делор

Getty images (архив)
share

Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде почит на Жак Делор, починал днес на 98 години, дефинирайки го като един държавник с френска съдба и като неуморен архитект на нашата Европа, предаде АФП, цитирана от БТА.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи Делор като визионер и призова хората да отдадат почит на наследството, оставено от него. "Той беше един визионер, който направи нашата Европа по-силна и чието дело формира цели поколения европейци", отбеляза тя.

"Творбата на неговия живот беше един единен, динамичен и проспериращ ЕС. Нека да отдадем почит на неговото наследство, като обновяваме неуморно нашата Европа", заяви фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Делор е бил строителят на Европа, който е влязъл в историята. Той го нарече още велик французин и велик европеец.

"Жак Делор извърши трансформацията на Европейската икономическа общност към един истински съюз, основан на хуманистките ценности и подкрепен от единен пазар и единна валута", заяви Мишел.

Почина Жак Делор - една от водещите фигури в изграждането на обединена Европа

 

Водещи новини

Още новини