Почина първата жена, избрана за съдия във Върховния съд на САЩ

  • 02 декември 2023 07:42

  • 836
  • 2
Почина първата жена, избрана за съдия във Върховния съд на САЩ
© Gettyimages/архив

Пенсионираният съдия от Върховния съд Сандра Дей О"Конър, непоколебим глас на умерения консерватизъм и първата жена, назначена във висшия съд на нацията, почина в петък. Тя беше на 93, съобщи АП.

О"Конър почина във Финикс от усложнения, свързани с напреднала деменция и респираторно заболяване, съобщи Върховният съд в прессъобщение.

Главният съдия Джон Робъртс оплака смъртта й. "Дъщеря на американския югозапад, Сандра Дей О"Конър проправи историческа пътека като първата жена - съдия в нашата нация", каза Робъртс в изявление, издадено от съда. "Тя посрещна това предизвикателство с непоколебима решителност, неоспорими способности и ангажираща откровеност."

През 2018 г. тя обяви, че е била диагностицирана с "началните стадии на деменция, вероятно болестта на Алцхаймер". Съпругът ѝ, Джон О'Конър, почина от усложнения на Алцхаймер през 2009 г.

Номинирането на О"Конър през 1981 г. от президента Роналд Рейгън и последвалото потвърждение от Сената сложиха край на 191 години мъжка доминация във Върховния съд. Родом от Аризона, която е израснала в обширното ранчо на семейството си, О"Конър губи малко време, за да изгради репутация на усърден магистрат, който притежава значително политическо влияние в деветчленния съд.

О"Конър се отказа да позволи на щатите да забранят абортите, отказвайки през 1989 г. да се присъедини към други четирима съдии, които бяха готови да отменят забележителното решение от 1973 г. Роу срещу Уейд, според което жените имат конституционно право на аборт, припомня news.bg.

След това, през 1992 г., тя помогна за изковаването и ръководенето на мнозинството от петима съдии, което потвърди основната позиция на решението от 1973 г.

"Някои от нас като личности намират аборта за обиден за нашите най-основни принципи на морала, но това не може да контролира нашето решение", каза О"Конър в съда, четейки резюме на решението по делото "Планирано родителство срещу Кейси". "Наше задължение е да дефинираме свободата на всички, а не да налагаме нашия собствен морален кодекс."

Тридесет години след това решение по-консервативен съд наистина отмени правото на аборт и становището беше написано от човека, който зае нейното място във висшия съд, съдията Самуел Алито. Той се присъедини към съда след пенсионирането на О"Конър през 2006 г., избран от президента Джордж У. Буш.

От началото на годината: Повече пеленачета, по-малко аборти

През 2000 г. О"Конър беше част от мнозинството 5-4, което ефективно разреши оспорваните президентски избори от 2000 г. в полза на Буш, срещу демократа Ал Гор.

Внучка на пионер, пътувал на запад от Върмонт и основал семейното ранчо около три десетилетия преди Аризона да стане щат, О"Конър имаше упорит, независим дух, който идваше естествено. Като дете, растящо в отдалечената пустош, тя се научи рано да язди коне, да събира добитък и да кара камиони и трактори.

Последвайте канала на

Десислава Станева
836 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.02 | 12:52

2
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.02 | 09:26

1
И кво, да плачем ли?

Добави коментар

Водещи новини