Почина ветеранът на германската политика Волфганг Шойбле

  • 27 декември 2023 13:52

  • 2203
  • 0
Почина ветеранът на германската политика Волфганг Шойбле
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ветеранът на германската политика и бивш министър на финансите Волфганг Шойбле, който бе член на Бундестага в продължение на повече от половин век, почина на 81-годишна възраст, съобщиха днес германски медии, цитирани от Ройтерс.

Шойбле пое поста министър на финансите на Германия през 2009 г. по време на кризата в еврозоната и се превърна в една от най-влиятелните фигури в правителството на бившия канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, отбеляза ДПА.

Политиката му на строги икономии и стриктната му позиция към затъналите в дългове южноевропейски държави му спечелиха както остри критики, така и висока оценка. По-късно той бе назначен за председател на Бундестага, долната камара на германския парламент, оставайки на поста до 2021 година.

Шойбле, посветил голяма част от кариерата си на обединението на Германия преди да заеме поста финансов министър, бе член на десноцентристкия Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел от 1965 г. и стана член на парламента през 1972 г., което го прави един от най-дългогодишните политици в Германия. Той бе прикован към инвалидна количка от 1990 г., когато стана жертва на атентат, при който умопобъркан стрелец го осакати.

Шойбле е починал снощи, заобиколен от семейството си, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Почина Хенри Кисинджър

Последвайте канала на

Novini.bg
2203 0

Свързани новини

Водещи новини