Крал Чарлз III поиска законови промени за това кой ще го замества, докато отсъства

Getty Images
share

Британският крал Чарлз III поиска от британския парламент да промени закона, за да може неговата сестра принцеса Анна и неговият брат принц Едуард да го заместват в изпълнението на кралските дела, когато той отсъства по някаква причина.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 233

В резултат на измененията принцеса Анна и принц Едуард ще могат да изпълняват някои от ключовите задължения на монарха в негово отсъствие, като например назначаване на нов премиер.

Досега според правилата да действат от името на монарха в негово отсъствие имаха неговата брачна половинка и четиримата възрастни, които са най-напред в списъка за наследяване на короната, тоест съпругата на Чарлз - Камила, принц Уилям, принц Хари, принц Андрю, който е брат на Чарлз, и принцеса Биътрис, която е най-голямата дъщеря на принц Андрю.

Първи рожден ден като крал: Чарлз III става на 74

Това статукво обаче породи критики, тъй като принцовете Андрю и Хари вече не изпълняват официални кралски задължения. Андрю бе лишен от правото да ги изпълнява и от повечето си титли заради и скандал, породен от приятелството му с покойния вече финансист Джефри Ъпстийн, който бе обвинен в сексуални посегателства.

Самият Андрю бе обвинен в сексуално посегателство, но случаят приключи с извънсъдебно споразумение. А принц Хари пък сам се отказа от изпълнение на кралските задължения и се премести със съпругата си Меган в Калифорния преди две години. Това развитие на нещата принуди именно Крал Чарлз Трети да поиска сега парламентът на внесе промяна в съответното законодателство.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 233

Водещи новини

Още новини