Клаус Йоханис: Бойната група на НАТО на румънска територия ще бъде завършена тази пролет

gettyimages
share

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че работата по създаване на Бойна група на НАТО на румънска територия ще бъде завършена тази пролет, съобщават медиите в Букурещ.

"Бойната група беше одобрена от НАТО и това беше приятна изненада на срещата на върха на НАТО преди броени дни. Решението е взето, но техническите въпроси и преговорите между съюзниците ще отнемат известно време. Вярвам, че тази пролет ще договорим и финализираме бойната група и се надявам, че Белгия ще бъде значителна част от тази бойна група, но това ще бъде резултат от преговорите", заяви румънският президент на съвместна пресконференция с гостуващия в Букурещ премиер на Белгия Александер де Кро.

Великобритания изпраща едно от най-елитните си военни формирования у нас

Белгийският министър-председател също заяви, че има редица технически въпроси, които трябва да бъдат решени във връзка с Бойната група на НАТО, която ще бъде разположена в Румъния.

"Трябва да видим каква е реалността и какви са нуждите. Вече значително увеличихме позициите си по Източния фланг на Алианса. Моето мнение е, че присъствието е дългосрочно“, каза на пресконференцията Александер де Кро. „(…) ако видим, че територията на НАТО е застрашена, очевидно можем да увеличим присъствието си много бързо, капацитетът е налице (…)“, посочи той.

Александер де Кро отбеляза, че Белгия вече има в Румъния над 300 военни.

"В момента имаме повече от 300 военнослужещи в Румъния, като Белгия за първи път прави това в НАТО в такъв мащаб. Това е осезаемо доказателство за сътрудничеството и солидарността между нашите страни", заяви Александер де Кро, който ще посети утре белгийските военни във военновъздушната база „Михаил Когълничану“ край Констанца.

Във връзка с войната в Украйна белгийският премиер каза, че тя е резултат от "грешни преценки" на Владимир Путин.

"Всичко, което виждаме днес, е доказателство за една грешна преценка, която президентът Путин направи. Грешка в преценката за решимостта на украинците да се защитят, грешка в преценката за решимостта на Запада да накара Русия да плати разходите за тази война, грешка в преценката за единството, което имаме като европейски партньори, и грешка в преценката за решимостта, която демонстрира НАТО", каза Александер де Кро.

Според него през последните месеци НАТО е по-силна от всякога.

Румънският президент каза още, че дългосрочното и балансирано укрепване на отбранителната и възпираща позиция на НАТО по Източния фланг в отговор на руската агресия трябва да бъде ускорено.

"Това посещение отразява европейската и съюзническата солидарност в момент, когато ситуацията със сигурността е дълбоко засегната от войната, разпалена от Руската федерация срещу Украйна. Присъствието в Констанца на белгийския контингент, разположен като част от силите за отговор на НАТО, заедно с други съюзнически сили, също е част от тази солидарност и единство. Този принос е част от мерките на НАТО за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция и сигурността на Източния фланг на Алианса", каза Клаус Йоханис, който ще придружи утре белгийския премиер при посещението във военновъздушната база край Констанца.

Водещи новини

Още новини