Борис Джонсън: Великобритания няма да плаща в рубли за руския газ

gettyimages
share

Великобритания няма да плаща за руски газ в рубли, каза говорителят на премиера Борис Джонсън, цитиран от БТА.

Правителството в Лондон поддържа връзка с британски компании, притеснени от енергийния проблем и неговото въздействие върху отраслите и производствата в цяла Европа.

Купоните на "Даунинг стрийт": Глоби грозят 20 правителствени служители

Кремъл заяви, че целият износ на енергия и суровини от Русия може да бъде оценен в рубли. На този фон Германия задейства план за извънредни ситуации за управление на доставките си на газ, който би могъл да подсигури най-голямата европейска икономика, като въведе нормиране на енергийните ресурси, в случай на нарушения или спиране на доставките.

Британският министър по въпросите на бизнеса Куази Куартенг даде ясно да се разбере, че няма да се плаща в рубли, каза говорителят на Джонсън и допълни, че Лондон все още се надява да убеди съюзниците си да затегнат санкциите срещу Русия в контекста на ограничаване на достъпа до международната система за междубанкови плащания SWIFT.

На този фон руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че изискването за заплащане на руската енергия в рубли, а не в долари или евро, не е нарушение на подписаните договори. Рябков очаква Русия и Европейският съюз да постигнат споразумение за различията си през идните няколко дни.

Водещи новини

Още новини