Премиерът на Чад подадe оставка след оспорвани избори

  • 23 май 2024 10:23

  • 370
  • 2
Премиерът на Чад подадe оставка след оспорвани избори
© Getty images (архив)

Премиерът на Чад и лидер на опозицията Сюксе Масра подаде оставка, след като временният президент Махамат Идрис Деби (на снимката) беше потвърден като победител на президентските избори на 6 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Масра, отявлен противник на хунтата, която завзе властта през април 2021 г., бе назначен за министър-председател на преходното правителство през януари, четири месеца преди изборите, като този ход на президента целеше да успокои опозицията. През март беше одобрена кандидатурата на Масра за президентските избори.

Чад, една добиваща петрол страна, бе първата от редицата държави, в които бяха извършени преврати в региона Сахел (южно от пустинята Сахара), и която сега се опитва да се върне към конституционно управление.

Преди официалното обявяване на предварителните резултати от президентския вот, Масра обяви победа и добави, че властите извършват изборни измами.

Държавният избирателен орган на Чад заяви, че Деби е спечелил изборите с 61 % от гласовете, а Конституционният съвет на Чад по-късно го потвърди като победител.

Масра призна решението на институцията и заяви, че не е имало други законови средства за оспорване на резултатите.

Конституционният съвет на Чад отхвърли оспорването на неофициалните резултати от президентските избори

"В съответствие с конституцията днес аз връчих моята оставка и тази на преходното правителство, което стана безпредметно с края на президентските избори от 6 май", написа Масра в "Екс".

Победата на Деби удължава управлението на неговото семейство, което има сериозни позиции във властта от времето, когато бащата на Деби стана президент чрез преврат в началото на 90-те години на миналия век.

Последвайте канала на

Novini.bg
370 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:24

2
❤️ Г­­о­­р­е­­щ­­и­­ ­м­о­м­­­и­­­ч­­е­т­а­­ ­­в­­­и­ ­о­ч­­­а­­­к­­в­а­­т ­-­ X­1­­8­.­­­F­­­U­­N

2024.05.23 | 11:09

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини