НАТО: Нападението срещу Украйна е неоправдано и непредизвикано

Pixabay
share

Руското нападение срещу Украйна е напълно неоправдано и непредизвикано, и го осъждаме възможно най-решително. Това се посочва в изявление на пакта.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Осъждаме и Беларус, че позволи това нападение, се допълва в текста. НАТО определя военните действия в Украйна като тежко нарушение на международното право, включително на Устава на ООН, което е в пълно противоречие с ангажиментите на Русия в Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта, Будапещенския меморандум и Основополагащия акт НАТО-Русия. Това представлява акт на агресия срещу независима мирна държава, отбелязва НАТО.

Пактът изразява съпричастност с народа на Украйна и законните и демократично избрани президент, парламент и правителство на страната. Винаги ще поддържаме пълната си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, включително на нейните териториални води, заявява алиансът.

Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните си действия и да изтегли всички свои сили от и около Украйна, да спазва изцяло международното хуманитарно право и да позволи безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за всички нуждаещи се. Решително осъждаме това, че Русия разшири признанието на отцепническите области в Източна Украйна.

Това допълнително нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и противоречи на споразуменията от Минск, подписани и от Русия. Съюзниците никога няма да приемат това незаконно признаване, се допълва в изявлението.

НАТО призовава най-категорично Русия да прекрати насилието и агресията. Руските ръководители трябва да понесат пълна отговорност за последствията от своите действия. Русия ще плати много висока икономическа и политическа цена, се посочва в текста.

НАТО, съюзниците и партньорите на пакта положиха всички усилия за дипломатическо решение и диалог с Русия, включително на най-високо равнище, и направиха множество съществени предложения за повишаване на сигурността на всички в евроатлантическия регион. Многократно сме канили Москва на преговори в Съвета НАТО-Русия, но отговор все още няма. Само и единствено Русия избра пътя на задълбочаване на конфликта.

Действията на Русия представляват сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност и ще имат геостратегически последици. НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки, за да гарантира сигурността и отбраната на всички съюзници.

ЕП осъди решително нападението срещу Украйна

Разгръщаме допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на алианса. Повишихме готовността на нашите сили, за да реагират на всякакви непредвидени действия.

Свикахме днес консултации по член 4 от Вашингтонския договор. Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за повишено укрепване на възпирането и отбраната в целия пакт. Нашите мерки са предпазни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта.

Нашият ангажимент към член 5 от Вашингтонския договор е непоклатим. Обединени сме, за да се защитаваме взаимно, завършва изявлението.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Водещи новини

Още новини