Земята ще има временно "мини Луна"

  • 28 септември 2024 20:46

  • 444
  • 1
Земята ще има временно "мини Луна"
© Булфото

Земята скоро ще се сдобие с "мини Луна" за около два месеца, предаде Асошиейтед прес. 

Това е астероид с размерите на училищен автобус - 10 метра. Когато той премине край Земята в неделя, ще попадне в гравитационното поле около нашата планета и ще обиколи земното кълбо - но само за около два месеца.

Небесното тяло - 2024 PT5, е забелязано за първи път през август от астрономи от университета "Комплутенсе" в Мадрид с помощта на мощен телескоп, разположен в Съдърланд, Република Южна Африка. 

Тези краткотрайни явления вероятно се срещат по-често, отколкото предполагаме, казва Ричард Бинцел, астроном от Масачузетския технологичен институт. Последната известна "мини Луна" е открита през 2020 г.

Настъпва първата за 2024 г. Суперлуна

"Това се случва с определена честота, но ние рядко ги виждаме, защото са много малки и е доста сложно да ги открием", каза той. "Едва напоследък възможностите ни за изследване достигнаха точката, в която ги забелязваме рутинно".

Обектът няма да бъде видим с невъоръжено око или чрез любителски телескопи, отбеляза Бинцел.

Откритието, направено от Карлос де ла Фуенте Маркос и Раул де ла Фуенте Маркос, е публикувано от Американското астрономическо дружество, предава БТА. 

Минилуната ще обиколи земното кълбо за около 57 дни.

Очаква се 2024 PT5 да премине около Земята отново през 2055 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.28 | 22:43

1
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини