Защитата на Саркози иска оправдаването му по обвинението за прекомерни разходи за предизборната му кампания през 2012 г.

gettyimages
share

Съдебните заседания по процеса срещу бившия френски президент Никола Саркози по обвинението за прекомерни разходи за предизборната му кампания през 2012 г. приключиха днес, съобщи БТА.

Защитата на бившия президент поиска той да бъде оправдан. Шейсет и шест годишният Саркози "не е извършил престъпление", заяви адвокат Геш Льо Фюр.

"Той не е подписвал нито сметки, нито фактури", каза още адвокатът.

Обвинението поиска 12 месеца затвор за Саркози, от които 6 ефективно

Изслушванията по делото продължиха няколко седмици. Саркози не се яви на последното съдебно заседание. Присъдата ще бъде обявена на по-късна дата. Миналата седмица прокуратурата поиска за бившия френски президент 12 месеца затвор, от които 6 месеца ефективно и 6 условно. Освен това, ако бъде осъден, Саркози ще трябва да плати глоба от 3750 евро. Президентът консерватор управлява Франция от 2007 г. до 2012 г.

Саркози отхвърля обвиненията на прокуратурата и твърди, че по време на кампанията си през 2012 г. не е превишил допустимия от закона лимит на предизборните разходи. Според обвинението Саркози е финансирал незаконно кампанията за преизбирането си. Освен Саркози обвиняеми по делото са още 13 души.

Водещи новини

Още новини