Саркози омаловажи новата си присъда по време на представяне на своя книга

  • 03 октомври 2021 06:57

  • 819
  • 3
Саркози омаловажи новата си присъда по време на представяне на своя книга
© Getty images

Бившият френски президент Никола Саркози омаловажи вчера своето осъждане за незаконно финансиране на предизборната му кампания за изборите през 2012 г. и изказа предположение, че много хора във Франция изпитват съмнения по отношение на произнесената тази седмица осъдителна присъда срещу него, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Шейсет и шест годишният Саркози направи първия си публичен коментар за присъдата, която е втората произнесена срещу него тази година, по време на събитие в парижка книжарница, на което подписваше екземпляри от новата си книга "Промнадс" ("Разходки"), която е посветена на литературните и културни влияния.

Стотици хора се събраха в книжарница "Ламартин", за да поздравят бившия лидер, въпреки присъдата - нещо, за което Саркози каза, че е "много трогателно и много окуражително, предвид състоянието на нравите в страната. Хората не могат да бъдат излъгани".

Саркози, който запазва влиянието си в консервативните кръгове, бе осъден на една година затвор на 30 септември, но е малко вероятно да изтърпи присъдата си ефективно. Той отрича да е извършил нещо нередно и се зарече да обжалва присъдата - стъпка, която на практика спира нейното изпълнение, а съдията каза, че той може да изтърпи присъдата си у дома с гривна за проследяване.

Осъдиха Никола Саркози на една година затвор

Привържениците на Саркози разкритикуваха присъдата като политически мотивирана, но второто му осъждане тази година е сериозен удар по репутацията на бившия лидер, управлявал Франция от 2007 до 2012 г., отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
819 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.10.03 | 07:21

3
Бoко кога?

2021.10.03 | 07:01

1
Има ли осъден затворник, който да е виновен в неговите си очи?

2021.10.03 | 07:08

2
тоя е боклук като нашите гейберасти

Добави коментар

Водещи новини