Естония призова Запада да прекъсне паричните потоци към Лукашенко

Getty Images/Guliver (архив)
share

Естония призова днес да бъдат прекъснати "паричните потоци" към управляващия с твърда ръка беларуски президент Александър Лукашенко, който си навлече международни критики, след като страната му отклони пътнически самолет, за да бъде арестуван журналист дисидент на борда му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Трябва да се действа спешно що се отнася до Беларус, защото има журналисти, които вероятно са били малтретирани", каза естонската президентка Керсти Калюлайд.

"Определено се налага да се реагира спешно: да се прекъснат "паричните потоци" е важно", заяви тя - един ден след налагането на забрана беларуски самолети да преминават през естонското въздушно пространство.

Европейският съюз вече обяви нов пакет санкции срещу Лукашенко и други представители на неговия режим и призова авиокомпаниите в страните членки да избягват въздушното пространство на Беларус.

Журналистът дисидент Роман Протасевич, арестуван заедно със своята приятелка - рускинята София Сапега, бе видян за последно на видеозапис, разпространен от беларуските власти в понеделник - ден след задържането м. Според неговите родители той изглеждал така сякаш е бил бит.

Медии: С действията си в неделя Беларус пресече червена линия

"Европейците искат да действат в рамките на правото, което е трудно и отнема време, но не е невъзможно", каза Калюлайд. Тя изрази надежда, че следващите санкции срещу Александър Лукашенко ще бъдат по-сурови и ще го лишат от ресурси.

"Смятам, че може би е по-добре да атакуваме финансовите ресурси на авторитарните режими. Те не се намират там (в Беларус), а в по-големи страни, по-конкретно във Великобритания", заяви Калюлайд. Тя се аргументира, че за да имат санкциите ефект, трябва да бъдат ограничени възможностите на беларуския режим да прави инвестиции.
 

Водещи новини

Още новини