Британски вестник: Лукашенко заплаши Западна Европа с наркотици и мигранти

  • 28 май 2021 12:00

  • 1657
  • 3
Британски вестник: Лукашенко заплаши Западна Европа с наркотици и мигранти
© Getty (архив)

Русия предприе ответни действия срещу забраната за полети над Беларус, като отказа да даде разрешение на европейски самолети да летят до Москва, пише в. "Гардиън".

Руските авиационни власти принудиха "Австрийските авиолинии" да отменят полет от Виена за Москва. "Ер Франс" също отмени полет от Париж до Москва за втори пореден ден вчера, след като в сряда не ѝ беше дадено разрешение за приземяване в Русия. Тези действия бележат очевидно изостряне на ситуацията, след като в неделя беларуските власти принудиха самолет на "Райънеър" да кацне в Минск и арестуваха журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, отбелязва изданието.

Беларуският президент Александър Лукашенко ще се опита да спечели още по-голяма подкрепа от руския президент Владимир Путин при срещата между двамата днес в Сочи. Това става в момент, когато Европейският съюз подготвя санкции срещу Беларус заради отклоняването на самолета на "Райънеър" и ареста на дисидента Протасевич, посочва в. "Файненшъл таймс".

Лукашенко и Путин може често да изглеждат като странни съюзници. Затова срещата в Сочи е важен тест за беларуския президент, който иска да покаже на Запада и на вътрешните си противници, че страната му може да се справи с нарастващата международна изолация, коментира изданието.

Медия: Русия влиза в конфликт с ЕС през въздушното пространство на Беларус

Лукашенко представя като "суверенно право" на Беларус смазването на съпротивата срещу 27-годишното му управление. Но въпреки че ЕС подготвя възможни забрани върху беларуския износ, този суверенитет е все по-зависим от подкрепата на Москва, което допълнително насърчава беларуския лидер. Путин и Лукашенко са се срещали лично три пъти, откакто през август миналата година избухнаха протести след съмнителното преизбиране на беларуския президент, подсилвайки колебливите дотогава отношения между Минск и Москва, отбелязва вестникът.

Путин отдавна се стреми да интегрира икономиките на Русия и Беларус и насърчаваше Лукашенко да свика конституционен референдум, който да му помогне да определи свой наследник. Но тези усилия бяха блокирани заради протакането на беларуския президент и желанието му да флиртува със Запада. Дори след принудителното приземяване на самолета на "Райънеър" Лукашенко намеква, че ще продължи да използва Москва срещу другите партньори на Беларус. Според анализатори обаче случаят с отклонения полет може да направи отношенията на Русия с Беларус по-проблематични от преди, коментира "Файненшъл таймс".

Лукашенко заплаши да позволи мигранти и наркотици да залеят Западна Европа, ако срещу Минск бъдат наложени санкции заради принудителното приземяване на самолета на "Райънеър", посочва в. "Таймс".

Външните министри от Европейския съюз започнаха вчера обсъждания в Лисабон за икономически мерки, които могат да засегнат най-важните промишлени отрасли и финансовия сектор на Беларус. Австрия и други страни обаче се страхуват, че евентуална икономическа блокада може да тласне Беларус още по-силно към Москва, отбелязва изданието.

 

Последвайте канала на

1657 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
само

2021.05.28 | 13:52

1
само ердоган ли да ги плаши???
ИЦО

2021.05.28 | 14:37

3
Точно и аз това си помислих, но остава въпроса от къде ще ги вземе тия мигранти.... ?!?!?!? Батка тотално е изперкал, ще свърши като Кадафи, а какво ще стане с малкия му син направо се страхувам да си помисля.

2021.05.28 | 14:25

2
направо ограда на Европа от край до край с границите на Русия и да си стоят на гадно и студено рашките

Добави коментар

Водещи новини