Александър Лукашенко - репресии на всяка цена

  • 26 май 2021 12:22

  • 1406
  • 3
Александър Лукашенко - репресии на всяка цена
© Getty images

Масови арести, изгнания, изтезания, вече и отклоняване на самолет - през 27-годишното си управление беларуският президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в не подбира средствата, нападайки своите критици и подхранва репутацията си на последния диктатор в Европа, съобщава БТА.

След като през 1994 г. застава начело на тази страна, която граничи с ЕС, Лукашенко създава върху развалините на Съветския съюз режим, изграден изцяло около собствената му особа, с централизирана икономика, намерил опора в армията и полицията, които смазват без колебание всички протести.

Днес 66-годшният Лукашенко може да разчита на преданите си апаратчици, на гарантирана подкрепа от Москва - негов съюзник във всички изпитания, а също и на част от населението, особено по-възрастните, които се плашат не толкова от репресии, колкото от липса на ред.

Лукашенко обвини "зложелатели", че се опитват да навредят на Беларус

В международен план обаче Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в никога не е бил толкова изолиран, колкото е сега, след като отклони в неделя пътнически самолет, летящ над страната му. Той заповяда изтребител МиГ-29 да прехване машината и след това бе арестуван един от критиците му, намирал се на борда - 26-годишен журналист и опозиционер. Властите обясняват, че са действали съвсем законно след сигнал за бомба и че присъствието на Роман Протасевич сред пътниците е било чиста случайност.

История, на която не вярват нито Западът, нито опозицията. Още повече, че дръзката маневра и заплетените обяснения на Беларус напомнят на стила на Лукашенко. Този едър мустакат и оплешивяващ мъж, бивш директор на държавно селско стопанство, винаги е бил прочут със заплахите и грубите словесни нападки срещу критиците си. При това изобщо не отрича, че е авторитарен ръководител.

"Бащица"

Без да го е грижа за критики и санкции, Лукашенко охотно лансира конспиративни теории и невероятни лекарства срещу коронавируса, същевременно методично изтребвайки всяка опозиция, и признава, че е решен да запази властта на всяка цена. Дори преди случая с отклонения самолет Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в охотно показва мускули.

Байдън заяви, че САЩ обмислят санкции срещу Беларус

През есента на 2020 г., когато страната е разтърсена от невиждано протестно движение, той демонстративно се появи с "калашников" в ръка пред резиденцията си, под засилена полицейска защита, на метри от десетки хиляди опозиционери. Придружен от своя син тийнейджър Николай - и двамата въоръжени и с бронирани жилетки, той прелита с хеликоптер над събралите се демонстранти и ги нарича "плъхове".

"Нямам нищо друго освен Беларус, няма да я отстъпя" никому, заявява той през ноември, докато властите хвърлят в затвора или пращат в изгнание опозиционери, демонстранти и журналисти. Привържениците му го наричат "Батка" - "бащица" на беларуски; той подчертава и мачовския си характер, небрежно сипейки обиди срещу жените, които му се противопоставят, например съперничката му в изборите Светлана Тихановска, която нарече "нещастна мацка".

Шумни ефекти и лавиране

Голяма част от населението все още цени откровените и резки маниери на Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, признавайки като негова заслуга, че Беларус до голяма степен избегна хаоса, дестабилизирал през 90-те останалата част от съветската империя и най-вече Русия. Той поддържа освен това имидж на човек от народа, като бере пъпеши на бостана, на патриот, носейки униформа на военни паради, и на мъжествен спортист, играейки хокей.

"Луфтханза" спира полетите от Франкфурт за Минск до 3 юни

Президентът обича да омайва селските стопани и работниците с речи, възхваляващи беларуските картофи и трактори. Според противниците му той и неговите близки всъщност са забогатели на гърба на народа и крият милиони в Швейцария. В социалните мрежи веднъж го наричат "мустаката хлебарка", друг път "Саша 3 процента" - намек какъв е истинският му рейтинг.

От десетилетия вече Лукашенко ловко лавира между ЕС и Москва, като получава отстъпки и от двете страни, използвайки геополитическото им съперничество. Притиснат между европейските санкции и амбициите на Русия, Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в избра този път Москва, която не критикува офанзивата му срещу всички негови опоненти.

През февруари например той триумфиращо провъзгласи, че е разгромил "блицкрига" на своите противници, ръководени от Запада. В крайна сметка той отстъпва само пред натиска на времето. "Ще дойде време и ще изберете нов Лукашенко или някой друг (. . .) Колкото и да съм героичен, ще дойде време" да си тръгна, подхвърля Лукашенко.

Последвайте канала на

Novini.bg
1406 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Jessicajvwua

2021.05.27 | 10:07

3
М­­­л­­­а­­­д­­­а­­ ­­­м­­­о­к­­р­­а­­­ ­­­у­ч­­е­­н­и­ч­­­к­­а­ ­­ч­­­у­­к­­­а­­ ­ ­W­­­ ­­­W­ ­­­W­ ­­.­­­ ­­­B­ ­­­G­­­ ­­­1­­­ ­­7­­­ ­.­ ­­C­­ ­­­L­ ­­­U­ ­­B
Deannabvlfa

2021.05.27 | 09:14

2
М­л­а­­д­­а­­ ­­м­о­к­­­р­­­а­­ ­у­­­ч­­­е­­н­­и­­ч­к­­­а­ ­­ч­­у­­к­а­ ­­ ­­­W­ ­­­W­ ­­W­ ­­.­­ ­­­B­­­ ­G­­ ­­­1­­ ­­7­ ­­­.­­­ ­C­ ­L­­­ ­­­U­­­ ­B

2021.05.26 | 13:25

1
Лукашенко последния диктатор в Европа....а Путин да не би да е демократ

Добави коментар

Водещи новини