Медии: С действията си в неделя Беларус пресече червена линия

  • 25 май 2021 09:43

  • 851
  • 9
Медии: С действията си в неделя Беларус пресече червена линия
© Getty images (архив)

На срещата си на върха в Брюксел вчера 27-те страни от Европейския съюз поискаха незабавното освобождаване на Роман Протасевич и на приятелката му София Сапега, пише днес френският в. "Монд".

Държавите от съюза обявиха, че ще затворят въздушното си пространство за самолети, идващи от Беларус, и поискаха от своите авиокомпании да избягват да летят над бившата съветска република. Събралите се лидери обявиха и предстоящото налагане на нови санкции, по-специално икономически. Европейският съвет призова Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да разследва случая, който беше осъден и от президента на САЩ Джо Байдън.

Беларус уверява, че е действала напълно легално при прехващането на самолета, след като е получила информация за поставена на борда бомба, според нея, от палестинското движение Хамас. Европа обаче подозира, че действията на Минск са целели отклоняване на полета, за да бъде арестуван журналистът, отбелязва "Монд".

Беларуският президент Александър Лукашенко (на снимката), който управлява от 27 години, се задържа на власт чрез твърди и неумолими репресии срещу опозицията, пише друг френски ежедневник - "Фигаро". Според изданието това е бил единственият начин той да остане на власт след многомесечните протести срещу победата му на президентските избори през август.

"Ударите, нанесени на опозицията, бяха ужасни и принудиха несъгласните да не привличат вниманието", подчертава "Фигаро".

"Случилото се в Беларус преминава границата", пише британският вестник "Гардиън" в редакционна статия. "Отвличането на опозиционния блогър от пътнически самолет на авиокомпания "Райънеър" изпраща смразяващо послание на дисидентите. Отговорът на Запада трябва да бъде бърз и твърд", призовава изданието.

"През последните месеци Европа гледаше безсилно как Лукашенко наложи брутално нелегитимната си власт. Протестното движение беше смазано с комбинация от държавно насилие, спиране на медии, арести и изтезания. Скромните санкции, наложени от САЩ и ЕС, имаха ограничен ефект, като в същото време засилиха зависимостта на "последния диктатор в Европа" от щедростта и добронамереността на Путин. Намирането на отговор, който да не помага на руския президент, не беше лесно. Но особено за ЕС, отвличането на Протасевич трябва да стане катализатор за промяна на стратегията", призовава "Гардиън".

"Изданието предупреждава, че ефектът върху останалите дисиденти - и не само беларуски - ще бъде смразяващ. Лукашенко постави Минск като цяло под контрол и сега се насочва към дисидентите, които са на свобода в чужбина. Миналия месец бившият му говорител Александър Федута, присъединил се към опозиционното движение, беше задържан в Москва и отведен в Беларус, където беше обвинен в опит за организиране на преврат", припомня "Гардиън".

"Международната общност трябва да запази общественото внимание към случая на Протасевич и стотиците други задържани в затвори в Минск. Реакцията обаче трябва да съответства и на извършения акт на авиационно пиратство, призовава изданието. Както посочи ирландският външен министър Саймън Конви, това беше проява на агресия срещу "ирландски самолет, регистриран в Полша, пълен с граждани на ЕС, пътуващи между две столици на страни от ЕС". Това преминава червена линия, особено с изпращането на изтребител Миг-29 да съпроводи гражданския самолет на "Райънеър".

Кремъл: Задържането на Роман Протасевич е вътрешна работа на Беларус

Както показа неотдавнашно изследване, авторитарните режими проявяват все повече активност в принуждаването на дисидентите в чужбина да замълчат, използвайки методи от онлайн тормоз и сплашване до отвличания и убийства, подчертава "Гардиън". Изданието отбелязва, че Великобритания също е наредила на британските авиокомпании да не летят над Беларус и е отнела лиценза във Великобритания на беларуската държавна авиокомпания "Белавиа". "Този път реакцията трябва да бъде бърза, твърда и болезнена за беларуския режим", призовава ежедневникът.

"Както руският президент Владимир Путин, така и китайският му колега Си Цзинпин, може да се осмели да използва подобни тактики за арестуване на опоненти, ако Западът позволи действията на Лукашенко да останат безнаказани", предупреждава друг британски вестник - "Експрес". Изданието цитира Фьодор Крашенинников, руски журналист и дисидент.

"Реакцията на ЕС на дръзките действия на беларуския президент беше необичайно бърза и силна", коментира американският вестник "Вашингтон пост" и отбелязва, че Протасевич може да получи 12 години затвор или по-тежка присъда. Президентът на САЩ Джо Байдън вече приветства европейските санкции и заяви, че е поискал от своята администрация да сътрудничи за наказване на отговорните за случая. "Санкциите може да включват мащабни забрани за бизнес връзките с най-големите беларуски компании, които са собственост на държавата и са от жизненоважно значение за оставането на Лукашенко на власт", отбелязва американското издание.

През декември обаче Русия отпусна на Беларус заем в размер на 1 милиард долара. И с налагането от ЕС на допълнителни санкции, беларуската икономика може да стане още по-зависима от руската, предупреждава "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че се очаква Путин да се срещне с Лукашенко тази седмица в Сочи.

Последвайте канала на

851 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Joyienba

2021.05.26 | 09:25

9
М­л­­а­д­­­а­­­ ­­м­о­к­­р­­а­­­ ­­у­­­ч­е­­­н­­и­­ч­­к­а­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­­ ­­ ­­W­ ­­­W­­­ ­­W­­­ ­.­­­ ­­B­­ ­­­G­ ­1­ ­­7­­ ­.­­­ ­C­­­ ­L­­ ­­U­ ­B
Rachelvuuya

2021.05.25 | 19:00

8
М­л­­а­­­д­­а­­­ ­­­м­о­­к­­р­­а­ ­­у­­­ч­­­е­­н­­­и­­ч­­­к­а­­­ ­­ч­­у­­­к­­­а­­­ ­­ ­­W­­­ ­­W­­ ­­W­­­ ­.­­ ­­­B­­ ­­­G­­ ­­1­­ ­­7­­­ ­.­­ ­­­C­ ­L­­ ­­U­ ­­­B
Vickibetha

2021.05.25 | 12:42

6
М­л­­а­­д­а­ ­­м­о­­­к­­р­­а­­­ ­­­у­­ч­е­­н­­и­ч­­­к­­а­­ ­ч­­­у­к­­­а­ ­­­ ­­W­ ­­­W­­ ­W­­ ­­.­­ ­­B­ ­­­G­­­ ­­1­­­ ­­­7­ ­­.­­ ­C­­­ ­­L­­­ ­U­ ­B

2021.05.25 | 13:26

7
Трябва да има горе в космоса една станция която да ликвидира световните (президенти)терористи.Друг начин няма.САЩ помислете по този въпрос.
Samanthapucaa

2021.05.25 | 12:03

5
М­­­л­а­д­­а­­ ­­м­о­­­к­­р­­­а­­ ­­­у­ч­­е­­­н­и­­ч­­к­­­а­­ ­­­ч­­у­­к­­а­ ­­ ­­­W­ ­­­W­ ­W­ ­.­­­ ­­­B­ ­­G­­­ ­­­1­­ ­7­­­ ­­­.­­ ­C­­ ­L­­­ ­­U­­ ­­­B
Sharihmxfa

2021.05.25 | 11:12

3
М­­­л­а­д­­­а­ ­­м­­о­­­к­­р­­а­­­ ­­­у­­ч­е­н­­­и­ч­к­­­а­­­ ­­ч­­­у­­к­­­а­­ ­­ ­W­­ ­W­­ ­­W­­ ­­.­­­ ­B­­­ ­G­­ ­­1­ ­7­­ ­.­­­ ­C­ ­­­L­ ­­­U­ ­­­B

2021.05.25 | 11:37

4
Тове са деца бе изрод. Ако не знаеш си за затвора.
Ashleykdgra

2021.05.25 | 11:01

2
М­­л­­­а­­­д­­а­­ ­м­о­­­к­­р­­а­­ ­­у­ч­е­­­н­­и­­­ч­­к­а­ ­­ч­у­­к­­а­­­ ­­ ­­­W­ ­­W­ ­W­­ ­.­ ­­B­­ ­­­G­­ ­­1­ ­­7­­­ ­.­­­ ­­C­ ­­L­ ­­U­­ ­­B
Janetuxpga

2021.05.25 | 10:15

1
М­л­­­а­­­д­а­ ­­­м­­­о­­к­­р­­­а­­ ­­у­ч­­е­­н­и­­­ч­­к­а­ ­­ч­­у­к­­а­­ ­ ­W­­ ­­­W­ ­­­W­ ­­­.­­ ­B­­­ ­­G­­ ­­1­ ­7­ ­­.­­­ ­C­ ­L­ ­­­U­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини