Френски инфлуенсъри получили оферти за дискретиране на ваксина срещу COVID-19

Getty (архив)
share

Няколко инфлуенсъри от Франция заявиха, че са получили предложения да започнат кампании срещу ваксината на Пфайзер, предаде Би Би Си.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33035

Лео Грасе, който има около 1,17 милиона последователи в YouTube, разказа, че в електронната му поща е пристигнало писмо с оферта. "Подателят, който се представи за служител в британска компания за наемане на хора, ми предложи огромна сума за няколко материала. В моите публикации трябваше да се твърди, че смъртността след имунизирането срещу коронавирусната инфекция с препарата на "Пфайзер" е три пъти по-висока от тази след ваксината с разработката на "АстраЗенека", посочи още мъжът, цитиран от базираната в Лондон медийна корпорация.

Безопасно ли е да се смеси ваксината на "Пфайзер" и на "Астра Зенека"?

Мъжът посочи още, че опитите да открие истинския адрес на подателя са ударили на камък. "Предполагам, че това предложение е свързано с Русия", добави той.

Стажантът по медицина, подписващ се в Instagram като Et Ça Se Dit Médecin (с около 80 000 последователи), допълни, че са му били предложени 2050 евро за публикуване на 30-секундно видео, критикуващо ваксината на "Пфайзер".

Френският здравен министър Оливие Веран заяви: Аз не знам откъде са изпратени офертите. Според мен обаче цялата тази история е опасна и може да навреди на страната ни.

"От прокуратура в Париж обявиха, че са започнали разследване на случая с предложенията", допълни Би Би Си.

Британската медия припомни, че през април тази година официални лица от Европейския съюз обвиниха китайски и руски държавни медии в кампания за дискредитиране на препарати срещу корона вирусната инфекция, разработени от учени в Западна Европа и Америка.

"Пекин и Москва категорично отхвърлиха обвиненията", добави Би Би Си.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33035

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини