Франция: "Дивангейт" е капан, заложен от Турция

gettyimages (архив)
share

"Дивангейт" е капан, заложен от Турция, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Говорейки пред френски медии, Бон изрази убеденост, че Анкара е нанесла умишлено обида на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Проблемът в тази афера не е Европа, а Турция", подчерта той. Френският държавен секретар по европейските въпроси отчете като проблем агресивното поведение на Турция към Европа по принцип.

Журналист за гафа със стола за Фон дер Лайен в Турция: Жестока и коварна шега на Ердоган

Фон дер Лайен бе принудена да седне отстрани на диван, когато посети Анкара във вторник заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за разговори с Реджеп Ердоган. Турция увери, че не е унижила умишлено председателката на ЕК, и спомена за проблем на европейските институции с протокола. Случаят, станал известен като "Дивангейт", предизвика в Брюксел силно недоволство, но и вътрешни търкания, отбелязва АФП.

"Вината трябва да бъде хвърлена върху този, който заложи капана - Турция, а не върху онзи, който падна в него - ЕС", коментира Клеман Бон. Той каза, че има "истински проблем с незачитането на демокрацията и с авторитарно отклонение в Турция", и призова европейците да бъдат "много твърди с турците".

"Дивангейт": Шарл Мишел призна, че вероятно е допуснал грешка

В същото време Клеман Бон отчете като слабост двойното представителство на ЕС на международната сцена. Необходимо е изпълнителната власт в съюза да бъде представлявана от един-единствен човек, призова той. Клеман Бон се обяви за "по-силни, по-добре представлявани европейски институции".

Водещи новини

Още новини