Турция замрази сделка за закупуване на хеликоптери от Италия

11 април 2021 17:04

Турция замрази сделка за закупуване на хеликоптери от Италия
© Pixabay
1243 4

Турция е решила да замрази сделката за закупуването на десет хеликоптера от Италия в отговор на изявленията на италианския премиер Марио Драги, който в четвъртък нарече турския президент Реджеп Ердоган "диктатор", предаде БТА.

Според публикация на италианския вестник "Република" става въпрос за сделка за доставката на десет хеликоптера AW169 на италианския държавен консорциум Leonardo, договорена през март. Стойността на сделката е близо 70 милиона евро с опция за допълнителни доставки на обща стойност от 150 милиона. Отправени са били предупредителни послания към две други частни компании и към енергийния концерн Ansaldo Energia, който има дял от 40 процента в компания, която преговаря за покупката на електроцентрала край Истанбул.

Италианският премиер за Ердоган: Диктатор

 В четвъртък Марио Драги обвини Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Тогава двамата мъже седнаха на единствените два приготвени стола, а за нея остана място на съседния диван, което предизвика размяна на обвинения между ЕС и Турция за това кой е отговорен за протоколния гаф.

 По този повод италианският премиер заяви по адрес на Ердоган: "С тези, нека си го кажем, диктатори, с които така или иначе ни се налага да взаимодействаме, трябва да сме откровени, когато изразяваме различни виждания или мнения".

Турция настоява за извинение, след като Драги нарече Ердоган диктатор

В петък турското външно министерство извика италианския посланик и поиска извинение от Италия за думите на Драги.

Novini.bg
1243 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Raptor

2021.04.14 | 16:03

4
Aliska,що не отидеш до Турция малко на разходка и там да я показваш твойта такова?
Един

2021.04.11 | 20:29

3
Да ги лапаме на момента. Тънкана цена.
wtf!?!?!??!

2021.04.11 | 19:14

2
ние ще ви продадем, само от бан да ги изобретят ....тези умници, които само си раздават празни титли и дремят от заплата до заплата, паразити йобани

2021.04.11 | 17:34

1
Извинявай казах им след 2 години

Добави коментар

Водещи новини