Австрия преговаря с Русия за покупката на руската ваксина "Спутник V"

gettyimages
share

Австрия преговаря с Русия за закупуването на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Информацията потвърди самият австрийски канцлер Себастиан Курц. Той заяви, че когато става дума за ваксина, не може да има значителни геополитически ограничения и единственото, което има значение, е тя да е ефективна и безопасна, а не от къде идва.

Русия пред трета вълна на COVID-19?

Руската ваксина все още не е одобрена от европейските регулаторни органи. Преговорите за "Спутник V" са били инициирани от Курц по време на разговор с руския президент Владимир Путин на 26 февруари, обяви австрийското канцлерство. Оттогава Австрия преговаря с руския Фонд за преки инвестиции, който отговаря за продажбата на ваксината зад граница.

Сделката между Австрия и Русия може да донесе на страната около 1 милион дози от ваксината "Спутник V", като първите 300 000 дози могат да бъдат доставени още през април. Финално решение за закупуването на ваксината обаче все още не е взето, пояснява австрийското канцлерство.

"Ако Австрия получи 1 милион допълнителни дози ваксина, ще е възможно да се върнем по-рано към нормалността и ще можем да спасим живота на много хора, както и много работни места", смята Курц.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини