Франция спира използването на ваксината на "Астра Зенека"

gettyimages
share

Франция ще спре да прилага временно ваксината срещу COVID-19 на компанията "Астра Зенека", докато очаква оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Той каза, че се очаква утре следобед ЕМА да даде насоки, след като редица страни прекратиха временно използването на ваксината на "Астра Зенека".

Науката казва, че е безопасна, но някои във Франция не се доверяват на ваксината на "АстраЗенека"

"Като предпазна мярка временно спираме ваксинацията с ваксината на "Астра Зенека", като се надяваме скоро да можем да възобновим имунизацията, ако ЕМА даде одобрение за това", заяви Макрон на пресконференция с испанския премиер Педро Санчес.

"Затова временно спираме употреба на тази ваксина до утре следобед", каза той.

Италия днес временно спря използването на ваксината на "Астра Зенека" и стана поредната европейска държава, предприела този ход след съобщения за разболели се хора, ваксинирани с препарата. Малко преди това Германия също преустанови прилагането на ваксината.

По-рано днес италианската прокуратура иззе стотици хиляди дози от препарата на "Астра Зенека" в областта Пиемонте. Италианските здравни власти заявиха, че вземат решението като "предпазна и временна мярка", докато се очаква становище от ЕМА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини