Науката казва, че е безопасна, но някои във Франция не се доверяват на ваксината на "АстраЗенека"

  • 09 март 2021 14:55

  • 550
  • 3
Науката казва, че е безопасна, но някои във Франция не се доверяват на ваксината на "АстраЗенека"
© getty images

60-годишната парижанка Надин Роже, възстановяваща се от рак на гърдата, е с висок риск от КОВИД-19 и иска да се ваксинира колкото е възможно по-скоро. Въпреки това, когато й предложили ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), тя отказала инжекцията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

"АстраЗенека" ме плаши", заяви тя.

Роже, която е медицински техник, добави, че вместо това ще изчака ваксината на американската фирма "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), която още не е одобрена от европейските регулатори.

Според най-новите данни, предоставени от френското здравно министерство - за края на февруари, Франция е използвала 24 процента от своите дози от "АстраЗенека", спрямо 82 процента от тези на "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTech) и 37 процента за ваксината на"Модерна" (Moderna).

Това отчасти се дължи на логистични затрудения, но също и на това, че някои французи не се доверяват на ваксината на "АстраЗенека" - въпреки многобройните научни изследвания, показващи, че е безопасна и ефективна, заявиха пред Ройтерс осем участници във ваксинационната кампания във Франция.

Според тях някои от хората, на които е била предложена ваксината, са били разтревожени относно страничните ефекти, скептични относно ефективността й срещу новите варианти на КОВИД-19 и объркани от променящите се доказателства за това доколко добре действа тя при по-възрастните.

Ваксината на "АстраЗенека" премина през много перипетии.

Европейските регулатори бяха препоръчали тя да не бъде използвана от хора над 65-годишна възраст, мотивирайки се с липса на данни. Френският президент Еманюел Макрон бе цитиран да казва, че ваксината е "почти неефективна", а френският регулатор бе призовал болниците да прекратят ваксинирануето на персонала си, след като заради странични ефекти медици, работещи на първа линия, бяха принудени да излязат в болнични.

Норвегия отменя възрастовите ограничения върху ваксината на "АстраЗенека"

"Всичко това изпрати погрешен сигнал на здравните работници, но и на останалата част от населението", каза Жак Батистони, председател на най-големия съюз на общопрактикуващите лекари във Франция, предаде БТА.

Промяна на курса
===========
Със сигурност може да се каже, че Франция е една от най-скептично настроените към ваксините страни в света, макар проучвания да сочат, че делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, нараства.

Както и други богати държави, Франция постави "АстраЗенека" в центъра на ваксинационната си кампания. След като всички големи компании имат проблеми в производството, държавите не могат да си позволят хората да избягват една от ваксините.

Служител на здравното министерство и двама лекари, участващи във ваксинационната кампания, казаха пред Ройтерс, че приемането й се ускорява, с подобряването на логистиката и свикването на хората с "АстраЗенека".

Дози от ваксината на "АстраЗенека" първоначално трябваше да бъдат доставени в болниците и ваксинационните центрове за имунизация на здравните работници, и на общопрактикуващите лекари за ваксинация на хората между 50 и 64-годишна възраст със съпътстващи заболявания.

През първата седмица от разпределянето на ваксините на "АстраЗенека", което съвпадна с началото на училищната ваканция, общопрактикуващите лекари поръчаха по-малко от половината от предвидените за тях дози.

Директорът на френския клон на "АстраЗенека" Оливие Натаф каза пред седмичника "Журнал дю диманш", че ваксината на компанията е напълно ефективна срещу тежко протичане на КОВИД-19 и 80 процента ефективна за предотвратяване на хоспитализации.

"Може да се породи объркване и разочарование. Много от тревогите вече са разсеяни", каза той, като добави: "Могат да се породят нови. Врагът обаче си остава пандемията. Всякакви спорове намаляват способността ни да се справим с нея".

Европейски регулатори са заключили, че страничните ефекти, причинени от ваксината на "АстраЗенека", не са повод за съмнения за безопасността й. Изследване в Шотландия, обхванало 5,4 милиона души, го показа, а ваксината на "Пфайзер" демонстрира висока ефективност в предотвратяване на тежките инфекции.

Франция, Германия и Италия променят курса и вече дават ваксината на хора над 65-годишна възраст.

Макрон заяви миналия месец, че ваксината на "АстраЗенека" е ефективна, и ще си я постави, ако му я предложат.

"Второкласна ваксина"
==============
Някои съмнения обаче се запазват. 54-годишната Малика, която работи в клиника за бездомни край Париж, сподели, че е отказала да се ваксинира с "АстраЗенека", когато й предложили.

"Казах си: "Не виждам смисъл да се ваксинирам с второкласна ваксина", добави Малика, която не пожела да назове фамилното си име.

Тя обясни, че е решила така, когато неин колега се ваксинирал и получил странични ефекти. Малика каза, че иска да получи доза от ваксините на "Пфайзер", които сега са запазени за хора над 75-годишна възраст.

Надин Роже разказа, че живее сама и затова се страхува, че може да вдигне получи треска, един от възможните странични ефекти от ваксините срещу КОВИД-19, и че се съмнява в ефикасността на ваксината на

"АстраЗенека" срещу новите варианти на коронавируса. Най-големият недостатък обаче според нея е, че ще трябва да чака втората доза на "АстраЗенека" през май, за да се чувства напълно защитена - проблем, който не възниква с еднокомпонентната ваксина на "Джонсън и Джонсън".

Тя е била в Йемен, Мали и Мадагаскар и рафтовете в дома й са украсени с артефакти, които е донесла от пътешествията си. По думите й, след като й поставили диагнозата рак на гърдата, тя осъзнала, че трябва да се възползва максимално от времето, с което разполага, и отново да пътува.

"Точно сега ваксината на "АстраЗенека" не ми позволява да го направя", обясни тя.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
550 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Kelliea19

2021.04.10 | 03:56

3
­­В­­­и­­ж­т­­­е­ ­­­м­­­о­­я­т­­а­ ­­­т­­и­й­н­­­ ­­­п­­­у­т­к­­а­ ­-­ ­­W­­­W­W­­­.­­B­­­G­­1­­­7­­.­­­C­­L­­U­­B­­

2021.03.09 | 16:04

1
Като е безопасна,защо Германия спря вакскниране с нея?Ние да не сме опктни мишки?
ДМ

2021.03.10 | 13:44

2
Защото все още се чакаха данни от изследванията на групите над 65 годишна възраст. Тия дни се получиха и постепенно всички страни почнаха да ваксинират всички групи хора и с АстраЗенека.

Добави коментар

Водещи новини