Дания ще препоръча ваксината срещу новия коронавирус на "АстраЗенека" и за хора над 65-годишна възраст

Getty Images/Guliver
share

Датската здравна служба заяви, че ще препоръча да се използва ваксината срещу новия коронавирус на АстраЗенека при всички на възраст над 18 години, след като ваксинационно изследване от Шотландия показа положителни резултати във всички възрастови групи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Подобно на много други страни от ЕС Дания отначало препоръча тази ваксина да се прилага при само на хора под 65-годишна възраст, като заяви, че ще изчака повече данни за ефикасността ѝ сред хората от третата възраст.

Новата препоръка идва след публикуването на широкомащабно изследване в Шотландия, което показва съществено намаляване на риска от сериозно прекарване на заболяването от Ковид-19 във всички възрастови групи след ваксинацията.

В изследването се посочва, че повечето хора от третата възраст в Шотландия са били ваксинирани с ваксината на "АстраЗенека".

ЕС и Италия блокираха пратка на "АстраЗенека" за Австралия

Когато тази ваксина беше одобрена от регулаторните органи на ЕС по-рано тази година, много страни от ЕС, включително Франция, Германия и Италия, казаха, че тя не трябва да се поставя на хора от третата възраст поради недостатъчни данни за тази група.

Франция и други страни от съюза също предприеха действия да разрешат ваксината на "АстраЗенека" за гражданите си от третата възраст след шотландското изследване.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини