Макрон: Расовото профилиране е непоносимо

Getty Images, архив
share

Франция възнамерява да създаде контролиран от правителството онлайн инструмент, който ще помага за откриване и изкореняване на случаите на дискриминационно поведение от страна на полицията, каза днес президентът Еманюел Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

"Непоносимо е това, че е по-вероятно цветнокожи да бъдат спирани от служители на реда, отколкото бели", заяви Макрон.

"Ще направим голямо изследване чрез интернет платформа, в която хората ще могат да кажат къде са били дискриминирани и по какъв начин", каза френският президент в интервю за медията "Брут".
Помпео обсъди с Макрон "много агресивните" действия на ТурцияНеправомерното полицейско поведение привлече особено внимание във Франция след появили се видеокадри миналия месец как полицаи бият чернокож мъж. Кадрите предизвикаха вълна от възмущение, съобщи БТА.

Макрон каза, че широкото използване на камери, носени от полицаите, ще помогне за откриване на нерегламентирани действия. Още през септември правителството потвърди, че до юни 2021 г. всички полицаи ще носят камери, прикрепени към телата им.

Франция експериментира с използването на такива камери поне от 2013 г., но това поражда напрежение за баланса между необходимостта от сигурност и гражданските права.

Правителството на Макрон в момента се опитва да прокара законопроект за сигурността, който ще направи незаконно публикуването на снимки на полицаи с умисъл да им се причини зло. Критици изразяват опасения, че това предложение може да накърни свободата на печата и да направи по-трудно за гражданите да изнасят случаи на полицейска жестокост, отбелязва Асошиейтед прес.

В интервюто си за онлайн списанието "Брут" Макрон обеща да пази свободата на печата и правото на протест, предаде ДПА.

"Ограничени ли са свободите във Франция?", попита той и добави, че това може да е така заради битката с пандемията, но не и в други области. "Ние не сме Унгария или Турция", заяви френският президент. Той защити приемането на предизвикалия много спорове член 24 от закона за глобалната сигурност, който забранява снимането на полицаи с цел да им се навреди, и посочи, че идеята е полицаите да бъдат по-защитени. Макрон призна, че е имало случаи на полицейско насилие, но добави, че изразът "полицейска жестокост" вече прекалено се политизира.

Водещи новини

Още новини