На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

  • 30 април 2024 18:31

  • 1229
  • 1
На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия
© МО

Денят на храбростта и празникът на Българската армия на 6 май в София ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, съобщиха от пресцентъра на МО.

В тържествения ритуал ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, както и на военно-патриотичните съюзи.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 10.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителни блокове на въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ ще прелетят 3 самолета МиГ-29.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул. 

Без военен парад за 6 май

По повод Деня на храбростта и празник на Българската армия на 6 май от 11.00 ч. ще бъдат организирани празнични концерти на представителните военни оркестри и оркестрите на военните формирования в гарнизони София (в градската градина пред Народния театър, с участието на Гвардейския представителен духов оркестър), Пловдив (представителният оркестър на Военновъздушните сили пред Военния клуб в града), Варна (представителният оркестър на Военноморските сили на площад „Александър Новак“), Стара Загора (оркестърът на военно формирование 24 150 пред сградата на общината), Карлово (оркестърът на военно формирование 34750 на площада в града) и Велико Търново (оркестърът на Националния военен университет пред паметника „Майка България“).

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май с вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и „Българската армия – 20 години част от НАТО“, посветена на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Специалната празнична програма ще бъде открита в 11.30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворени врати Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9.30 ч. в района на Военноморска база-Варна ще се проведе тържествен ритуал по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция Посолството на Република България в Скопие съвместно с Министерството на отбраната организира от 2010 г. чествания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще присъства делегация от Министерството на отбраната, водена от Димитър Илиев – директор на Дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание“. В ритуала ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия.

В навечерието на празника, на 5 май в 21.00 ч. в София ще бъде проведена празнична илюминация.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1229 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:50

1
❤️ Г­­о­­­р­­­е­щ­­и­­­ ­­м­­о­м­­­и­­­ч­е­­­т­­а­­­ ­в­­­и­ ­­о­­­ч­а­­­к­­­в­а­­т ­­-­­­ X­­­1­­­8­­.­­­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини