Макрон: Ясно е, че Лукашенко трябва да си върви

Getty Images/Guliver (архив)
share

Ясно е, че Беларуският президент Александър Лукашенко трябва да си напусне поста, заяви френският му колега Еманюел Макрон в интервю за седмичника "Журнал дю диманш", цитирано от Франс прес и ДПА.

"Това е криза на властта, на един авторитарен режим, който не може да приеме логиката на демокрацията и се крепи със сила. Ясно е, че Лукашенко трябва да си върви", заяви френският президент.

Макрон добави, че е "впечатлен от смелостта на протестиращите" в Беларус. "Те знаят рисковете, които поемат като протестират всяка седмица и въпреки това продължават движението си", целящо да донесе демокрация в страната, подчерта той, като изтъкна специално смелостта на протестиращите жени.

Над 90 души, повечето от които жени, бяха арестувани при протести на опозицията вчера, съобщи неправителствена организация, цитирана от АФП.

Най-малко 95 са задържани при протести в Беларус

Макрон ще посети утре Литва и Латвия, две страни, които разчитат на френската подкрепа пред политическата криза в Беларус и руския натиск. ЕС не призна изборите в Беларус и Литва даде убежище на лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, припомня АФП.

Водещи новини

Още новини