ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус, въпреки че той положи клетва

Европейският съюз отказва да признае Александър Лукашенко за президент на Беларус, въпреки неочакваното полагане на клетва, предаде Франс прес.

Изборите на 9 август не бяха "нито свободни, нито честни. ЕС не признава фалшифицираните резултати. Като следствие, така нареченото "полагане на клетва" на 23 септември и новият мандат, който Лукашенко твърди, че е получил, нямат никаква демократична легитимност", се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Лукашенко положи клетва като президент на Беларус

В Беларус започнаха масови протести, след като Централната избирателна комисия обяви президента за победител. Вчера той положи неочаквано клетва на церемония, която беше обявена едва след приключването си. Съобщението доведе незабавно до нов протест на опозицията в Минск, при който полицията извърши десетки арести.

"Това "полагане на клетва" противоречи пряко на влята на широки слоеве от беларуското население, която е изразена в множество мирни и безпрецедентни манифестации и то само ще влоши политическата криза" в страната, подчерта Борел. "Предвид сегашната ситуация, ЕС преразглежда отношенията си с Беларус", добави той, без да даде подробности.

Брюксел подготви санкции срещу четирийсетина души, смятани за отговорни за репресиите срещу протестиращите. ЕС обмисля и да наложи санкции на самия Лукашенко, казаха дипломатически източници. Необходимо е обаче единодушното съгласие на страните членки, а Кипър поставя като условие приемането на мерки, които да принудят Турция да спре газовите си проучвания в неговата изключителна икономическа зона.

Швеция и Финландия пък отказват да наложат санкции на Лукашенко, за да позволят посредническа мисия на ОССЕ, водена от Швеция, добавиха същите източници.

Въпросът ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 1 и 2 октомври в Брюксел.

"Отново подчертаваме, че очакваме от беларуските власти да с въздържат от всякакви нови репресии и насилие срещу народа на Беларус и да освободят незабавно и безуловно всички задържани" във връзка с протестите, заяви още Борел. Той призова за "нови, демократични избори" в бившата съветска република.

Коментари

 1. 2020.09.24 | 16:01
  ЧАКАМ ИСПАНСКИЯ НАРОД!
 2. 2020.09.24 | 15:51
  А НАЙ-ДОБРЕ ДА ТЕ ПРИЕМЕМЕ В ЕС, КОЕТО ПРЕВЕДЕНО ОЗНАЧАВА, ДА СИ РАЗШИРИМЕ ХРАНИТЕЛНАТА БАЗА И С БЕЛАРУСИТЕ, А МЕСТНИТЕ ЩЕ СЕ РАДВАТ И ЩЕ ГРУХТЯТ УНИЛО - Ю-ЕС-ЕЙ! Ю-ЕС-ЕЙ! :)
 3. 2020.09.24 | 15:47
  ЛУКАВ-СЕН И КО, ВМЕСТО ДА СТРОИШ ЕВТИНИ ЖИЛИЩА ЗА БЕЛАРУСИТЕ, ЩЕ ЗАДЕЛЯШ ПАРИЧКИТЕ, НИЕ В ЕС ДА СЕ УГОЯВАМЕ И ДА СИ ПРАВИМЕ ХОРОШО И ЩЕ ТЕ ПРИЗНАЕМЕ! :) ЩЕ ЗАДЕЛЯШ И ЗА БОЯРИШНИК!
 4. 2020.09.24 | 15:41
  ПРАСОЛАН С ПАРИТЕ НА БЕЛАРУСИТЕ ПЛАЩАШЕ НА ЕВРО ПРАСЕТАТА, ДА СЕ УГОЯВАТ И ДА СИ ГРУХТЯТ ВЕСЕЛО. ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ СМАЧКА ТОЯ МРЪСЕН, БЕЗСЪРДЕЧЕН ЛУКАШЕНКО!!! ТОЙ НА ПРАСЕШКОТО МЕНЮ ДА ПОСЕГА! ГАД МРЪСЕН! НЕ ГО ПРИЗНАВАМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 5. 2020.09.24 | 12:39
  Шапки долу пред Лукашенко ! Той трябва да е Президент на общата държава Русия и Беларус ! Има топки този мъжага ! Путин е гола вода ! Западът го шиба , а той им вика че му били партньори ??? Глупак !!!
 6. 2020.09.24 | 12:28
  С КАКВО ПРАВО СЕ МЕСЯТ КОИ СА ТЕ ЕС ОКТОПОДА НА МАФИАТА
 7. 2020.09.24 | 12:05
  ще му пръднат на уя. не го били признали..... искат да разкостят беларус като украйна
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет