Призоваха бившия немски канцлер Шрьодер да напусне работата си за "Газпром"

Gettyimages (архив)
share

Политици от Християндемократическия съюз (ХДС) и "Зелените" в Германия приканват бившия канцлер Герхард Шрьодер да напусне поста си в ръководството на проекта "Северен поток-2" във връзка с подозренията, че руските власти са замесени в отравянето на дисидента Алексей Навални, предаде ДПА.

Понастоящем Шрьодер е председател на съвета на директорите на компанията "Северен поток-2", в която "Газпром" всъщност е единственият акционер, припомня БТА. Критици обвиняват бившия канцлер социалдемократ, че от поста си лобира за Русия.

Хайко Маас: Русия трябва да докаже, че не е замесена в отравянето на Навални

В публикувано днес изявление за берлинския вестник "Тагесшпигел" Йохан Вадефул, председател на парламентарната група на ХДС/ХСС, настоява Шрьодер "незабавно да се откаже от офисите и постовете си в Русия". Според консервативния депутат руското правителство носи пълната отговорност за атаката срещу Навални с нервнопаралитично вещество.

Даже и руснаците да откажат да поемат отговорност, Шрьодер не трябва да пренебрегва това нито по политически, нито по морални причини, каза видният християндемократ.

Шефката на групата на "Зелените" в Бундестага Катрин Гьоринг-Екарт също прикани Шрьодер да се откаже от работата си за "Газпром".

Бившият канцлер от Социалдемократическата партия Шрьодер трябва сега да реши дали е на страната на демокрацията и правата на човека, заяви Гьоринг-Екарт в изявление за вестникарската група "Функе", публикувано днес.

По-рано тя е призовавала да бъдат спрени строителните работи по изграждането на тръбопровода, който трябва да доставя руски природен газ за Германия по трасе по дъното на Балтийско море.

Водещи новини

Още новини